fbpx
Uutiset

Genelec uudisti F One ja F Two -subwooferinsa

Liitännät uusiksi ja lisää äänenpainetta

Digitaaliliitännät, kotiteatterikytkentä, enemmän puhdasta ääntä ja ohjaus muiden merkkien kaukosäätimillä. Niitä kaikkia mukavuuksia saa uudistetuissa F One ja F Two -subwoofereissa.

Suomalainen aktiivikaiutinvalmistaja Genelec esitteli 2019 Münchenin messuilla 2019 F-sarjan subwoofereista (katso testi F One -subwooferista ja F Two -subwooferista) uusitut versiot. Suorituskykyä on parannettu vielä entisestään ja lisäominaisuudet mahdollistavat monipuolisemman käytön normaaleissa kotiolosuhteissa.

Koska kotiteatterikäytössä AV-vahvistin yleensä hoitaa pääkaiuttimien ja subwooferin sovituksen kunnialla, 5.1-tulo- ja -lähtöliitännät poistuvat. Jäljelle jää stereotulo ja stereoanto, jolloin kaksikanavaisissa järjestelmissä voidaan edelleen hyödyntää Genelecin superisti toimivaa subwooferin sovitusta pääkaiuttimiin (*).

Genelec F Twon uudistuneet liitännät.

Uusina liitäntöinä ovat sekä optinen että koaksiaalinen digitaalitulo, jotka helpottavat kytkentää esimerkiksi televisioihin, äänikortteihin ja streamereihin. F One -subwooferissa analogiliitännät ovat balansoimattomat eli RCA-liittimillä, F Two -subfooreissa on sekä balansoimattomat RCA-liitännät että balansoidut XLR-liitännät. Lisäksi F Two:ssa on linkkiliitäntä, jolla voi ketjuttaa useamman subwooferin hoitamaan alimpia oktaaveja ja samalla tasoittamaan bassoalueen äänensävyä. Kaksikin subwooferia eri puolella huonetta kun kumoavat toistensa aiheuttamia korostumia ja vaimentumia bassotoistossa – tulos on parantuneiden äänenpainevarojen lisäksi yhtä subwooferia tasaisempi bassotoisto laajemmalla kuuntelualueella.

Ohjaa F:ää eri merkin kaukosäätimellä!

Radiotaajuudella toimivalla Genelecin omalla kaukosäätimellä voi valita halutun sisääntulon, joihin kuuluu digitulojen lisäksi analoginen tulo 3,5-millisellä plugilla ja XLR- tai RCA-liittimillä. Kaksi analogituloa eivät ole täysin erillisiä, mutta kunhan vain toiseen liitäntään kytketystä ohjelmalähteestä tulee signaalia, saat käyttöösi yhteensä neljä liitäntää.

Iso uusi asia on se, että subwooferin hallinta voidaan opettaa suurimmalle osalle televisioiden ja muiden laitteiden infrapunalla toimiville kaukosäätimille. Näin voit esimerkiksi sillä tutulla telkkarin kapulallasi säätää F-subwooferin (ja siihen kytkettyjen aktiivikaiuttimien) äänenvoimakkuutta sekä valita, mikä sisääntulo F:ssä on valittuna.

Jos käytät AV-vahvistinta ja luonnollisesti säädät äänenvoimakkuutta sieltä, voit kytkeä F Onen ja F Twon HT eli Home Theatre -tilaan, joka pitää subwooferin äänenvoimakkuuden maksimissa eli F:n kaukosäätimen nappien painelu ei vahingossa muuta AV-vahvistimen kanssa tehtyjä eri kanavien suhteellisia äänenvoimakkuussäätöjä. HT-valinta toimii vain analogisilla sisääntuloilla.

Myös lisää potkua

D-luokan vahvistimet, F Onessa 40 W ja F Twossa 150 W samoin kuin niiden virtalähteet ovat Genelecin omaa suunnittelua. D-luokkaisuus tarkoittaa parempaa hyötysuhdetta, joka kääntyy suoraan pienemmäksi sähkölaskuksi, viileämpänä käyviksi komponenteiksi ja suuremmaksi tehoksi samalla hinnalla.

Alarajataajuudet, F Onen 35 Hz ja F Twon 27 Hz, pysyvät ennallaan, mutta päivitetty One puskee yhden desibelin lisää äänenpainetta ja päivitetty Two kaksi desibeliä alkuperäistä enemmän.

Rakenne on optimoitu tarkasti ja pienestä kotelosta sekä suhteellisen pienestä elementistä saadaan paljon puhdasta ääntä ja alas ulottuva bassotoisto.

Uudistetut Genelec F One ja F Two -subwooferit ovat kaupoissa syksyllä 2019. Genelecin perusidea on optimoida halutun kokoisesta kaiuttimesta saatava puhtaan äänen määrä ja jos hinnat tuntuvat korkeilta, kannattaa muistaa, että monella kilpailijalla on paljon isommilla elementeillä tehtyjä subwoofereita, joiden suorituskyky ei pärjää F Onelle ja F Twolle.

Hinnat

Genelec G One: 850 euroa

Genelec G Two: 1 550 euroa

Lisätiedot: www.genelec.com

(*) Genelecin subwoofereissa on kahdella dippikytkimellä tehty vaiheen säätö, 0 / 90 astetta ja 0 / 180 astetta. Sovitus pääkaiuttimien ja subbarin välillä tehdään niin, että ensin säädetään subbari soimaan korvamääräisesti sinnepäin samalla äänenvoimakkuudella kuin pääkaiuttimet. Tämän jälkeen laitetaan 85 hertsin sinisignaali soimaan – löytyy esimerkiksi täältä www.genelec.fi/testisignaalit – ja kaveri pääkuuntelupaikalle. Vaiheenkäännön dippejä käännellään kunnes testisignaali soi mahdollisimman hiljaa kuuntelupaikalla, erot eri asetuksilla ovat selvästi kuultavissa. Lopuksi käännetään 0 / 180 asteen dippi vastakkaiseen asentoon kuin millä ääni oli hiljaisin ja vaihesovitus on tehty oikein.

Kirjoittaja

Kommentointi suljettu.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap