fbpx
Uutiset

Genelec julkaisi SAM-sarjan 1032C -DSP-aktiivikaiuttimen

Genelec 1032 on aina ollut valmistajan kaksitiemonitorien järein malli. Se pohjautuu kymppituumaiseen bassokeskiääniseen ja tuumaiseen DCW-suuntaimella terästettyyn metallikalottidiskanttiin. 1032 on aina tarjonnut suurempaa suuntaavuutta, hurjempaa dynamiikkaa ja toki myös rehvakkaampaa asennetta kaveripiirissä kuin pienemmät kaksitiet. Se suurempi suuntaavuus kääntyy suoraan tarkemmaksi stereokuvaksi pidemmällä kuunteluetäisyydellä verrattuna pienempiin malleihin.

8000-sarjan hitech-alumiinimunien tullessa korvaamaan 1000-sarjan suorakaidekoteloisia klassikkomalleja, 1032 jäi edelleen isoimpana laatikkokoteloisena tuotantoon. Valmistaja ei ole pitänyt juurikaan meteliä mallista vaikka siinä onkin paljon hyveitä. Toki pyöristettykoteloiset ovat akustisesti pidemmälle kehitettyjä, mutta 1032 tarjosi edelleen tiettyjä etuja:

-Kovemmat äänenpainevarat
-Helppo upotettavuus pintaan
-Suurempi suuntaavuus

1032C, nykypäivän 1032-tykki

DSP:tä hyödyntävä huonekorjaus, kaiutinelementtien taajuusvasteiden entistä tarkempi korjaus ja aiempaa monipuolisemmat suojaukset äärirajoilla liikuttaessa pääsivät vihdoin vanhaan raaseriin. Sitä en tiedä, miksei 1032 muuttunut 1232-nimiseksi kuten muut DSP-mallit (1038 -> 1238, 1037 -> 1237), mutta ehkä kolmitieratkaisut haluttiin erottaa omaksi sarjakseen.

Joka tapauksessa Genelecin mallistossa on nyt 1032C, joka poimii kaikki DSP-sydämen tarjoamat hyödyt käyttöönsä. Äänenpainekapasiteetti ja niin basson kuin diskantinkin ulottuvuus ovat kaikki parantuneet hieman. D-luokassa toimivat vahvistimet ovat kevyempiä, hyötysuhteeltaan parempia ja tehokkaampia kuin vanhojen analogimallien vahvistimet. Kokonaismassa on keventynyt lähes neljä kiloa vaikka suorituskyky onkin parantunut joka suhteessa.

Äänenlaadullisesti suurin parannus tulee kuitenkin GLM-ohjausjärjestelmän AutoCal-huonekorjauksesta, joka sovittaa 1032C:t hyvin tarkasti huoneen akustisiin ominaisuuksiin. Lähellä seinää tai kaukana siitä, kaikuisassa tilassa tai vaimennetussa – AutoCal:n automatiikka parantaa äänenlaatua paljon ja lisäksi on mahdollisuus muokata jo tehtyjä korjauksia käsin sekä tehdä lisämuokkauksia äänensävyyn omien mieltymysten mukaan.

”Genelec puhuu pro-käytöstä,
mutta käyttökohteita
on kyllä kotonakin.”

Numerot ja oleellisemmat

Genelec 1032C numeroihin tiivistettynä: 114dB (ja 124dB hetkellinen maksimiäänenpaine parista), 250 + 150 wattia, 33 – 23 000 Hz. Mutta mihin sitä voi sitten käyttää, kun ei se noista numeroista kuitenkaan selviä… Valmistaja puhuu sivuillaan pelkästään pro-maailman kohteista, mutta se ei tarkoita, etteikö 1032C:lle olisi käyttöä kotonakin.

Kotistudion – luonnollisesti – lisäksi järeämpi kotiteatteri on hyvin selkeä kohde. Kolmikko näitä akustisesti läpinäkyvän valkokankaan taakse ja yleisö ei arvaakaan, mikä heihin kohta iskee. Pelkistetty ulkonäkö toki ohjaa ensin ajatukseen, että 1032C:t pitää piilottaa, mutta toisaalta selkeän yksinkertainen lookki yhdessä tutun ja turvallisen värin kanssa (oliko se Ilpo Martikainen, joka aikoinaan sanoi, että heidän kaiuttimiaan saa missä vain värissä kunhan se on musta?) voi ihan hyvin purra olohuoneessakin. Eivät kaikkien kodit ole pelkkää haaleaa pastellisävyä.

Lisätiedot: tuotesivu ja käyttöohje.

Kirjoittaja

Kommentointi suljettu.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap