fbpx
Testit

ProCaster DE4337H/BT -AV-esivahvistin testissä

ProCasterin AV-esivahvistin osaa kaiken oleellisen sekä vähän päälle ja maksaa alle puolet halvimmista kilpailijoistaan. Onko se aktiivikaiutinteatterin ehdoton keskusyksikkö?

Aktiivikaiuttimien käyttäjille, joita Suomessa sattuneesta syystä on keskivertoa enemmän, on ollut huonosti järkevää tarjontaa kotiteatterin sydämeksi. Käytännössä edullisissa kotiteatterilaitteistoissa on normaali AV-vahvistin, jonka päätevahvistimet sitten vain lojuvat tarpeettomina. Tämä ymmärrettävästi kismittää koska on selvää, että jos seitsemän päätevahvistinta virtalähdevaatimuksineen voitaisiin jättää rakentamatta, saataisiin joko oleellisesti halvempi tuote tai sitten samalla rahalla selvästi parempaa laatua. Joissain tapauksissa se päätevahvistimien viemä tila vielä hankaloittaa sijoitustakin.

ProCaster DE4337H/BT on kaiken oleellisen osaava AV-esivahvistin, joka maksaa vain 400 euroa. Seuraavat ratkaisut ovat tonnista ylöspäin ja nekin vielä karsittuja malleja ellei vain Jenkeistä tilaamalla saatavaa Emotivaa lasketa.

Dialogi toistuu artikulaatioltaan vaivattomana ja surroundääni ympäröi kuuntelijan täydellisesti.

ProCaster on ennenkin repäissyt tuotteilla, jotka tarjoavat oleelliset ominaisuudet ja uskottavan ulkoasun suuria japanilaisia kilpailijoita halvemmalla. Highendiä ei tietenkään muutaman satasen hinnalla voi saada, mutta saisiko sillä nyt toimivan AV-esivahvistimen aktiivikaiuttimien ja erillispäätevahvistimien käyttäjille?

Solakan jämäkkä, melkein

DE-4337H/BT on hyvin matalalinjainen laite, mutta ei kevyt tai varsinkaan heppoisen oloinen. Etulevyn viimeistely on vähintään hyvää tasoa. Oikean reunan pienet painikkeet ovat tuntumaltaan ihan toimivia, mutta äänenvoimakkuussäädin on todella jäykkä. Etenkin kun huomioi sen pienen koon.

Takapuolella on riittävä liitinvalikoima suurimpaan osaan tarpeita ja iloisesti sinisenä vilkkuva Bluetooth-vastaanotin. Ulkoisia arvoja ihastelevaa saattaa kauhistuttaa se, etteivät liittimet ole edes kullattuja saati sitten erityisen hienoja ja mekaanisesti tukevia. Vaan kyllä niiden kanssa toimeen tulee. Ei minulta testissä tippunut kertaakaan kaapeleita irti tai kontakti jäänyt syntymättä.

Neljä HDMI-tuloa, kaksi optista ja kaksi koaksiaalista digituloa sekä viisi linjatasoista tuloa. Näillä pärjää pitkälle.
Neljä HDMI-tuloa, kaksi optista ja kaksi koaksiaalista digituloa sekä viisi linjatasoista tuloa. Näillä pärjää pitkälle.

Vaan jos itse esivahvistin onkin hyvin pelkistetty ja solakka niin kaukosäädin iskee aivan eri suuntaan. Kapula on sekä matala ja leveä että nappulaviidakoltaan tiheä. Valaistusta ei ole ja painikkeiden tekstit ovat tietysti melko pieniä. Totutteluun menee siis varmasti hetki. Painallusten kanssa on myös syytä olla määrätietoisen rauhallinen tai joku saattaa jäädä välistä. Lisäksi kaukosäädin vaatii osoittamiseen selkeästi DE-4337H/BT:tä kohti toimiakseen.

Eli jos mietitte, miksi tämä kone maksaa vain 400 euroa niin tässä ainakin yksi peruste. Ei se kapula huono ole, mutta ehkä hieman vanhahtava. Vaan halpaa hintaa tavoiteltaessa on jostain tingittävä.

Jakotaajuudet saa säätää laajalla skaalalla käytettyjen kaiuttimien mukaan ja kymmenen hertsin pykälin.
Jakotaajuudet saa säätää laajalla skaalalla käytettyjen kaiuttimien mukaan ja kymmenen hertsin pykälin.

Oleelliset kohdat sisuksissa

Kullekin viidestä sisääntulosta on perussäädöt eli äänen ja kuvan sisääntuloliitännät erikseen sekä lisäksi huulisynkan säätö. Kaiuttimien etäisyyssäätö sujuu 10 sentin tarkkuudella eli paremmin kuin joissain paljon kalliimmissa laitteissa ja kanavien keskinäinen voimakkuussäätö on järkevällä yhden desibelin tarkkuudella.

ProCaster tarjoaa jakotaajuussäädöt oikein hyvin. Eri kaiuttimille (pääkanavat, keskikanava, surroundit) voidaan määritellä kullekin oma jakotaajuus välillä 40 – 200 hertsiä. Väli 40 – 150 menee kymmenen hertsin hyppäyksin ja viimeinen askel hyppää sitten suoraan 200 hertsiin.

Lisäksi stereokäyttöön ja Dolby Digital / DTS -ääniraidoille voi asettaa subwooferin tason erikseen. Eli halutessasi saat musiikille neutraalimman ja leffoille jytymmän soundin. Itse asiassa subbarin tasonsäätö on vielä erikseen Pro Logic II tai DTS NEO -prosessointia käyttäville lähteille. Sitä voi hyödyntää sitten kolmanteen erilaiseen subbariprofiiliin vaikka pelikäyttöön. Esimerkiksi Gran Turismo on muuten varsin erinomainen autopeli, mutta soundit siinä ovat aika vaatimattomat. Basso- ja diskanttisäädötkin löytyvät eli voit tasapainottaa esimerkiksi akustisesti läpinäkyvän valkokankaan mahdollisesti aiheuttaman pienen diskanttivaimennuksen tai sitten vain yleisesti rukata soundia mieluisammaksi.

DE4337H/BT taittuu myös Pro Logic IIz:n etutehostekanaviin.
DE4337H/BT taittuu myös Pro Logic IIz:n etutehostekanaviin.

Kaiutinjärjestelmä voi olla 7.1-, 6.1- tai 5.1-kanavainen ja viimeksimainitussa ne kaksi käyttämättä jäävää kanavaa tarjotaan Dolby Pro Logic IIz:n korkeuskanaville. Toki niihin ei tietenkään ole pakko kytkeä mitään, ellei halua.

Jokaiselle tulolle myös saa määritellä, skaalataanko sen resoluutio ennalta asetettuun vai päästetäänkö sellaisenaan läpi. Blu-rayn signaaliin on tottakai järkevintä olla koskematta, mutta DVD-soittimen oman skaalaimen laatu verrattuna ProCasterin skaalaimeen laatuun kannattaa kokeilla ja käyttää sitten sitä, joka näyttää paremmalta.

Valikoihin hyppäys muuten mykistää äänen. 1.4a-tasoiset HDMI-liitännät tukevat 3D-kuvan läpivientiä eli lisälasit päässä elokuvaa katsovien ei tarvitse huolestua.

Laatuääni

Soitin normaaliin tapaan FLAC-pakattua musiikkia Logitech Transporterilta ensin vertailulaitteiston läpi ja sitten siirryin kytkin Transporterin digiannon DE4337H/BT:n. Sillä, ottaako AV-vahvistimelle signaalin HDMI:stä vai tavallisesta digiotosta, ei ole äänenlaadullista merkitystä. Kuuntelemalla kaksikanavaääntä saa siis hyvin selville, miten laadukkaat AV-vahvistimen DA-muuntimet ja niiden jälkeinen analogielektroniikka ovat.

Äänenvoimakkuussäädin on pieni ja jäykkä, mutta kaukosäätimellähän näitä lähes aina käytetäänkin.
Äänenvoimakkuussäädin on pieni ja jäykkä, mutta kaukosäätimellähän näitä lähes aina käytetäänkin.

Ja halvan ProCasterin äänenlaatu kuulostaa äkkiseltään oikein hyvältä. Ken Ishiin Melting Pot kulkee ja naksuttaa, vain ehkä hieman normaalia kevyemmällä sykkeellä. Katie Melua ja Billie Holiday paljastavat Ishiitä selvemmin, että pientä mattamaisuutta soundissa on, mutta vain hyvin hyvin pientä.

Stereokuva ei avaudu erityisen syvänä, sitä highendlaitteiden läpikuultavuutta ja käsinkosketeltavuutta ei ole. Mutta ei ole 20-kertaista hintalappuakaan.

Subwooferin tasonsäätö onnistuu erikseen kolmea käyttötarkoitusta varten.
Subwooferin tasonsäätö onnistuu erikseen kolmea käyttötarkoitusta varten.

Future Sound Of Londonin hieno Lifeforms-teos avautuu ilmavana ja elävänä. Kun äänite ei ole aivan puhkituttu, on hyvin hyvin vaikea osoittaa sormella mitään äänenlaadullista puutetta.

Levy Pleikkariin ja Casino Royale -elokuvan Blu-raylla ääniraita toimii Genelec 8130 -pohjaisen monikanavasetin kanssa erinomaisen hienosti. Dialogi toistuu artikulaatioltaan vaivattomana ja surroundääni ympäröi kuuntelijan täydellisesti. Myös taitavien foley-artistien tekemät elävät tehosteet kuuluvat hienosti. Käytännössä ProCaster DE4337H/BT:n kanssa äänenlaatu onkin kiinni käytettävästä kaiutinjärjestelmästä ja huoneakustiikasta. Maahantuoja Verkkokauppa.com myykin pakettia, jossa on kolme Genelec G Two -kaiutinta etukanaviin ja kaksi G One -kaiutinta surroundeihin sekä F One -subwoofer. Jos nyt jotain voisi tuolta paketilta toivoa lisää niin subbarin vaihtamisen pykälää suurempaan.

Pleikkarin ja aivan hirvittävän lelulaatikon takana olevan johtosopan kanssa sain ensin aikaiseksi pahan hurinaongelman. Se hävisi sillä, että kytkin kaikki töpselit samaan pistorasiaan ja poistiin kaupan ison ruokakassillisen kokoisen johtosopan, jossa signaalit ajelivat vuoristorataa. Oli jo aikakin selvittää se kaapelispagetti.

Bluetooth-vastaanotto toimii hyvin ja on helppo tapa saada musiikkia puhelimesta, tietokoneelta tai tabletilta langattomasti.
Bluetooth-vastaanotto toimii hyvin ja on helppo tapa saada musiikkia puhelimesta, tietokoneelta tai tabletilta langattomasti.

Irti johdoista, hetkeksi

Puhelimet ja tabletit, joissa pyörii Spotify tai vastaava, ovat nykyään hyvin oleellinen ohjelmalähde. Suuri osa ihmisistä ei enää mitään levyjä pyöritäkään vaan streamaavat musiikkipalvelut ovat kaikki, mitä tarvitaan. Joten ProCasterin Bluetooth-vastaanotin on monelle todella tervetullut lisä.

2.1-versiota edustavan Bluetoothin paritus iPhone 5:n kanssa sujui nopeasti ja selkeästi. Kun iPhonen ja DE4337H/BT:n välillä ei ollut esteitä, toimi yhteys sujuvasti sillä noin 12 metrin matkalla, jonka toimistolla pisimmillään sain laitteiden välille. Kiviseinän kulman taakse viemällä saatiin tietysti katkoksia paljon lyhyemmälläkin matkalla.

Ocean’s Eleven -soundtrackiä pyörittelin highendistä piittaamatta puhelimen Spotifystä Bluetoothin välityksellä ja kyllä kaikki tutut piirteet siellä ovat. Ilman aivan suoraa vertailukohtaa mihinkään muuhun on vaikea edes kuvitella, että äänenlaadusta jäisi mitään puutumaan. Clooneyn ja Pittin dialogia kuuntelee ilokseen ja erinomaisen hienosti tehty ääniraita taustalla vie mielen elokuvaan, jota en nyt siis näe.

Night Mode eli dynamiikkaa rajoittava prosessointi kerrostalokuuntelua varten löytyy sekä valikosta että napilla suoraan kaukosäätimestä.
Night Mode eli dynamiikkaa rajoittava prosessointi kerrostalokuuntelua varten löytyy sekä valikosta että napilla suoraan kaukosäätimestä.

Mutta vielä lyhyesti takaisin johtotehtäviin. Kun kerran etulevyssä on kuulokeliitäntä niin sopii toivoa, että se olisi toimiva. Integroitujen vahvistimien kanssa näin ei aina ole koska halvin tapa ratkaista kuulokeanto on ohjata kaiuttimien päätevahvistimet vastusten kautta kuulokeantoon. Se vain vääristää kuulokkeiden soundia pahimmillaan todella rajusti.

No, tässä ProCasterissa ei kaiuttimille tehtyjä päätevahvistimia ole eli kyseinen halparatkaisu on mahdoton. Toisin sanoen sisällä on oikea kuulokevahvistin ja se toimiikin aivan mainiosti. AKG K601:llä se tuo selkeästi esille äänitteen tunnelman, oli kyse sitten tiukkabiittisestä teknosta tai yli puoli vuosisataa vanhasta jazzista. Kuulokevahvistimen laatu riittää pitkälle, DE4337H/BT:n hintaisella erillisellä kuulokevahvistimella ei välttämättä päästä edes tähän äänenlaatuun.

Houkuttelevan halpa

Minulla ei ole mitään tarvetta DE4337H/BT:lle. Leffahuoneessa kun on Anthem Statement D2v 3D, joka kyllä, on parempi kuin ProCaster. Mutta silti halu hankkia saada näin halpa ja hyvin toimiva AV-esivahvistin on suuri. Ihan vain siksi, että kun löytää jotain oikeasti perusasiat oikein tekevää todella halvalla, siitä tulee todella hyvälle mielelle.

Kaukosäätimessä on nappuloita tiheässä ja valaistus puuttuu.
Kaukosäätimessä on nappuloita tiheässä ja valaistus puuttuu.

Verrattuna siihen saman hintaiseen tai vaikka vähän kalliimpaankin AV-viritinvahvistimeen ProCaster tekee monta asiaa mukavammin. Kuulokeanto on ihan priimaa tavaraa, myös matala muoto ja lämpenemättömyys eli pieni tilantarve ovat ehdottomia plussia. No joo, se kaukosäädin. Ei sen käteen ottamisesta tule mieli jäädä pelkkää kapulaa hyväilemään, mutta asiansa sekin ajaa kunhan käyttöpaikalla on hieman valaistusta.

400 euron hinnallaan ProCaster DE4337H/BT on hittituote. Se osaa kaiken oleellisen DTS Master Audio ja Dolby Digital True HD -ääniraitojen purkamista myöten, kaiutinasetukset ovat selkeät ja toimivat, äänenlaatu hintalappu muistaen käsittämättömän hyvä. Ehkä minulla olisi sille toimistolla käyttöä…

Lyhyesti: Hyvä-ääninen AV-esivahvistin, joka osaa kaiken oleellisen.
Hinta: 399,90 euroa
Maahantuoja: Verkkokauppa.com

ProCaster-kauppiaasi:

Kuvat: Samu Saurama

Kirjoittaja

4 Comments

  1. AV-tiikeri

    Tässä ei taida olla
    Tässä ei taida olla minkaanlaista equlaattoria? Uudelleen keksityltä nimeltään ”huonekorjainta”. Tässä kohtaa voisi kyllä sanoa että oleellinen puuttuu. Vastaa kaiutinkuuntelijalle penalti shotin kovuustasoltaan maks. 10 astetta kääntyvillä etupyörillä toimitettavaa autoa.
    ”Valitset vain guuule oikean guuntelulinjan ja gaiuttimien S-I-J-O-I-T-T-E-L-U-T huo-lel-la…” opettaa perinteinen stereo-ensio fläppitaulun äärestä suikka vinossa & rca-johto korvassa tämän pikkupuutteen fiksaukseksi tähän kohtaan. Justiinsa saatana niin.
    Siis Samuhan tietää tämän kyllä, ei nyt vain tällä kertaa maininnut asiaa. Etteivät ostajat masennu ihan suoraan tjsp. Eipä niitä käyttökelpoisia equja ole muissakaan tämän hintaisissa. Eikä itse asiassa paljon missään vaikka kuinka paljon kalliimmissakaan. Kaiuttimiensa kanssa ulapalla seilaaminen ohjauskyvyttömänä kuuluu kiinteästi alan peruskuvioon. Näin on aina ollut, vain kerettiläiset menevät sen muuttamaan.

    P.S. ***Tämä näin AV-tarkkailuluokan designated-häirikön takarivistä huutamana välikommenttina…*** 😀

    • Samu Saurama

      Ensimmäinen ja viimeinen
      Ensimmäinen ja viimeinen varoitus AV-tiikerille. Ellei suunsoitto ja välillä henkilökohtaisuuksiinkin meno lopu minulla alkaa riittää aikaa pitämään monet nimimerkkisi poissa AudioVideo.fi:stä.

  2. aheikkinen

    Monista kunnollisista
    Monista kunnollisista aktiivikaiuttimista (myös muilla kuin iisalmelaisilla G-alkuisilla kaiutinmerkeillä) löytyy useimpiin käyttötilanteisiin riittävät huonekorjaukset ihan suoraan kaiuttimen takapaneelista. Perinteinen dippikytkimin tehtävä analoginen korjaus on ollut riittävä myös masterointi- ja broadcast-käytössä, niin kyllähän sen sitten käytännössä pitäisi kelvata myös kotikuuntelijalle. Digitaalisella korjauksella toki voitaisiin tehdä monipuolisempia muokattavia filttereitä, en sitä ole kieltämässä. Ainoastaan sen absoluuttista tarpeellisuutta käytännön reaalimaailman kotitarvekuuntelussa voisi harkita.

    Jos ja kun huonekorjaus tehdään muualla, niin esarille ei jää muita tehtäviä kuin inputvalinta, systeemin volumesäätö ja bittivirtaisen ääniraidan dekoodaus. Ne kaikki toimet ProCaster vaikuttaisi hoitavan suuremmitta mukinoitta.

    Testikaiuttimien kerrottiin olleen Genelec 8130 mallia. Niiden huonekorjauksesta (oletettavasti) vastaa Genelec SE™ DSP-järjestelmä. Se ei ole lainkaan riippuvainen esivahvistimen ominaisuuksista, vaan huonekorjaus, bassohallinta jne. tehdään suoraan kaiutinjärjestelmässä.

    • Samu Saurama

      Hyvin totta. Hyvä
      Hyvin totta. Hyvä huonekorjaus tottakai auttaa vielä lisää, mutta tämä ProCaster maksaa 400 euroa, ei kai sillä hinnalla voi ihan vaatia kuuta taivaalta. 8130-parin kanssa ei ollut huonekorjausta mukana, ne vaativat oman subbarinsa, jotta korjaus saadaan käyttöön ja minulla ei sitä ole.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap