fbpx
Testit

Genelec 7040A -aktiivisubwoofer testissä

Pieni ihme

Litteä ja ulottuva, kompakti ja kykenevä – 7040A-aktiivisubwoofer mahtuu moneen paikkaan, jonne normaalia bassopalikkaa ei ole ahtaminen.

Suomalainen Genelec on pitkin maailmaa erittäin arvostettu ammattityökalujen valmistaja. Syy on tietysti äärimmäisen yksinkertainen: he tekevät toimivia laitteita, jotka pitävät sen, mitä lupaavat. Mutta tällä kertaa lähtökohta tuntui silti todella vaikealta palalta niellä. Subwoofer, jonka ydin on 50-wattinen vahvistin ja 6,5-tuumainen bassoelementti. Haloo! Subbarissahan pitää 15-tuumainen tai mieluummin kaksi 18-tuumaista ja teho mitataan kilowateissa eikä wateissa. Miksi siis tälläinen?

Itse asiassa mallistossa on jo aiemmin ollut akustiselta perusratkaisultaan hyvin samankaltainen tuote, 5040 eli F1-subwoofer. Sillä erolla, että F One:ssa vahvistintehoa on tippa vähemmän. Harri Koskisen designaama alumiinipata on saanut mielettömästi ystäviä kotiympäristöissä, mutta etenkin muusikot kaipasivat toisenlaisia ominaisuuksia subbarilta ja siksi heille tehtiin hieman toisenlainen ratkaisu.

Ei räkkikahvoja, mutta sopivat mitat

Genelec 7040:n ulkomitat on mietitty niin, että subbari mahtuu tarvittaessa standardiin 19-tuumaiseen räkkiin. Normaalisti lattialla nököttäessään kotelo on hädin tuskin CD-levyn kantta leveämpi eli se mahtuu sujuvasti kapeampaankin rakoon. Sohvan alle? Mmm… Siinä ja siinä, kannattaa ensin varmistaa, että sieltä löytyy se tarvittava karvan yli 20cm tilaa korkeussuunnassa. Jos löytyy, 7040 vain kyljelleen ja sinne piiloon.

Rakenne on isommista LSE-subbareista (Laminar Spiral Enclosure) tuttu eli kahden MDF-levyn väliin on puristettu teräslevy, joka muodostaa sekä kotelon että suuriläpimittaisen refleksikanavan. Esson baarissa tällä ei voi kavereille keulia. Se, että sinulla on 6,5-tuumainen subbari 50-wattisella vahvistimella saisi aikaiseksi vain säälittävää hymähtelyä kaikentietävissä ihmisissä. Mutta jos saat baarin besserwisser-kerhon paikan päälle niin on takuuvarmaa, että hiljaisia poikia on monta. Iisalmen R&D-osasto on jälleen kerran näyttänyt parhaan taitonsa: tuottaa ääntä, jota kukaan ei usko esitettä lukemalla.

Se on ihan selvää, että 7040 ei 6,5-tuumaisella bassoelementillään pysty samaan suorituskykyyn kuin valmistajan isot mallit. Mutta hyvin säädettynä ja sijoitettuna saat sillä kyllä vierailta hyvin hyväksyviä nyökkäyksiä äänentoiston laadusta. Ja sitten teräviä kolahduksia leukojen putoillessa lattialle kun he näkevät, minkä kokoinen subbari tilaa vapisutti.

Uskottavasti murahtava

Jep, Genelec 7040A murauttaa huoneessa sujuvasti ainakin 30 hertsiin saakka, tilan ominaisuuksista riippuen mahdollisesti vielä jonkin matkaa alemmaskin. Mutta ei se numero mitään kerro, vasta kuuntelu kertoo, että kunhan pikkusubbarista ei yritetä ottaa enempää ääntä, mihin se pystyy, on 7040:n toisto hyvin Geneleciä. Tarkkaa, mehevää ja täysin vailla minkäänlaisia häiriöitä tai sivuääniä. Vain puhdas, syvä ja voimalla potkaiseva bassopää.

Vihreällä Genelec 8030:n bassovaste, violetilla 7040A:n. Mittaukset tehty ulkona ground plane -menetelmällä.
Vihreällä Genelec 8030:n bassovaste, violetilla 7040A:n. Mittaukset tehty ulkona ground plane -menetelmällä.

Analog Pussyn Hanging Myself Comfortably puskee huoneeseen painetta niin, että kerrostalossa naapurin kallon sisäinen paine olisi kasvanut jo sietämättömäksi. Olosuhteissa, joissa muut eivät paukuttamisesta häiriinny, 7040:n saa kyllä ajettua äärirajoilleen. Mitä bassopitoisempaa materiaali on (Analog Pussy on hyvin bassopitoista), sitä aikaisemmin tuo tapahtuu. Valmistaja lupaa 100 desibeliä puhdasta ääntä, se on todella paljon näin pienestä murkulasta.

Vanha bassopään testiraita, Bela Fleck And The Flectones -bändin Flight of the Cosmic Hippo. Murahtaa voimalla ja kontrollilla, mehevästi ja tuhdisti potkaisten (saatoin jättää subbarin vähän kovalle, melkein vahingossa…). Ja ei se voima, mehevyys, täyteläisyys ja hymylihaksia sopivasti paineistava isku vaan se, että nuo kaikki niin, ettei subbari kuulu tippaakaan erillisenä. Minulla pääkaiuttimina toimivat Genelec 8030:t ja 7040A:n kanssa ne yhtäkkiä toistavatkin lähes oktaavin alemmas. Lisää voimaa, lisää uskottavuutta, lisää hauskuutta musiikinkuunteluun.

Vielä yksi ässä refleksikanavassa

Genelec 7040A on siis kompakti subbari, joka lupaa varsin paljon ja pitää kaikki lupauksensa. Jos satut pitämään tarkoituksenmukaisen työkalun lookista, vietät todennäköisesti myös hiljaisia hetkiä silittäen sen pyöreitä muotoja. Mutta kuten otsikko sanoo, Genellä on vielä yksi juju hankkijansa tyytyväisenä pitämiseksi.

Tuo piirre ei ole uniikki 7040:lle vaan sama kaikissa Genelecin subbareissa. Niiden sovittaminen niin valmistajan omiin kuin mihin hyvänsä muihin aktiivikaiuttimiin on erittäin helppoa. Subbari ottaa signaalin ohjelmalähteeltä tai esivahvistimelta sisään, suodattaa siitä matalimmat itselleen toistettavaksi ja samalla ne pois pääkanaville syötettävästä osasta. Pääkanavathan siis kytketään subbarin antoliittimiin, vain siten voidaan taata, että sovitus onnistuu.

Ensin subbarin äänenvoimakkuusäätimellä taso sinnepäin sopivaksi ja se aina niin pirullisen vaikea vaiheen sovitus pääkanaviin. Paitsi, että Genelecin kanssa asia ei ole vaikeaa. 85Hz testisignaali (saa myös Genelecin sivuilta www.genelec.com/audio-test-signals) soimaan ja kahden vaiheeseen vaikuttavan dipin asento niin, että ääni kuuluu mahdollisimman hiljaa kuuntelupaikalla. Kun tuo dippien asento on löytynyt, lopuksi 0/180-astetta -dippi vastakkaiseen asentoon. Kunhan sinulla on tuo testisignaali soimassa ja kaveri tai desibelimittari kuuntelupaikalla, on se ”aina niin v… vaikea asia” hoidettu noin kymmenessä sekunnissa.

Pääkanavien basson suodatus mahdollistaa erinomaisen sovituksen subwooferin ja pääkaiuttimien välillä.
Pääkanavien basson suodatus mahdollistaa erinomaisen sovituksen subwooferin ja pääkaiuttimien välillä.

Genelec 7040A liittyy kunnialla valmistajan riveihin. Se henkii Geneleciä niin mutkattoman hyvällä suorituskyvyllään kuin myös tarkoituksenmukaisuudellaankin. 7040 ei ole tuote, joka ensin tehdään ja sitten markkinointiosasto koittaa keksiä sille tarkoituksen – kuten aasian isoilla brandeilla välillä on. Hurjinta on kuitenkin se, että vaikka 6,5-tuumaiseen bassoelementtiin perustuvan rakenteen voisi kuvitella olevan ihan minikaiuttimille tarkoitettu niin 7040 riittää sujuvasti subbariksi ainakin M030:n ja G Three / 8030 -tasolle saakka.

Lyhyesti: Litteä kompaktisubbari, joka integroituu erinomaisesti pääkanaviin ja puskee uskottavan tarkkaa bassoa ainakin 30 hertsiin saakka)
Hinta: 725 euroa
Valmistaja: Genelec

Lisätiedot:

Kuvat: Samu Saurama

Kirjoittaja

14 Comments

  1. Osaatko kuvailla miten tämä
    Osaatko kuvailla miten tämä sijoittuisi vertailussa 5040:n kanssa?

    • Samu Saurama

      Tämä on kapeampi ja korkeampi
      Tämä on kapeampi ja korkeampi.

  2. Hinta on aika lähellä 7050B
    Hinta on aika lähellä 7050B:tä. Onko mitään syytä olla ostamatta isoveljeä 8030-parivaljakkoa tukevoittamaan?

    • Samu Saurama

      Ehdottomasti isoveli
      Ehdottomasti isoveli mieluummin. 7040:n pointti on se koko – joskus subbari on vain saatava sullottua ahtaaseen koloon ja silloin tämä kapistus näyttää pointtinsa.

    • Jäin miettimään ihan samaa.
      Jäin miettimään ihan samaa. Erot näiden kahden välillä ovat melko pieniä, mielestäni myös mitä tulee kokoon. Kymmenisen senttiä solakampi olemus 7040:n eduksi voi tietysti olla joissakin kohtaa tärkeä seikka asennusta ja sijoittelua ajatellen. Esimerkiksi sinne sohvan alle 7040 melkein mahtuu kyljelleen, isoveli ei oikein millään. Tavallista studiotilaa, olohuonetta, makkaristudiota ajatellen tuo senttimäärä ei välttämättä ole merkityksellinen.

      Molemmat näistä istuvat standardiin 19″ räkkiin jos sitä haluaa, leveys ja korkeus taitaa molemmissa malleissa olla samat.

  3. Mites, jos käyttää miniDSP:tä
    Mites, jos käyttää miniDSP:tä, kannattaako pääkanavat silti kierrättää subin kautta?

    • Samu Saurama

      No melkein kannattaa koska
      No melkein kannattaa koska saat sen sovituksen pääkaiuttimien ja subin välille tehtyä vaivattomasti ja hyvin. MiniDSP:llä sitten huonekorjaus.

  4. Käykö tämä hyvin M040-parin
    Käykö tämä hyvin M040-parin kaveriksi, vai kannattaako katsella suosiolla jotain järeämpää?

    • Samu Saurama

      Kyllä minä mieluummin G Four
      Kyllä minä mieluummin G Four / 8040 / M040:n kaveriksi laittaisin 7060:n, tai monikanavakäytössä 7070:n.

  5. Olisiko mahdollista saada
    Olisiko mahdollista saada Genelecin 7270 ja/tai 7271 myös omaan testiinsä? Parissa testissäsi näistä on jotain jo sivulauseessa taidettu mainita, mutta ei kunnollista testiä, jossa keskitytään vain subbariin. Itselläni on Muuten Genen DSP-kaiuttimista koostuva monikanavalaitteisto, mutta subbari on toisen merkkinen. Paperilla Genet vaikuttavat vaatimattomilta hintaansa nähden(ja vaativat vielä AD-muuntimenkin), jonka takia olisikin mukava lukea miltä ne kuulostavat, kun haluna olisi vaihtaa myös Subi Geneleciin ja ottaa täysi hyöty GLM:stä myös Sen osalta.
    Toiveissani tosin on, että Geneleciltä olisi 7350 jälkeen tulossa myös 7370 tai 7371. 🙂

    • Samu Saurama

      Pitää miettiä isoja
      Pitää miettiä isoja subbareitakin. 71 on tosin jo varsin kookas ja raskas – hyvin työläs liikutella…

      • No nythän tuo toivomani 7370
        No nythän tuo toivomani 7370 sitten julkaistiin 🙂 Olisi mahtavaa, jos saisit sen testiin 😉

  6. brilleaux

    Kuinka 7040 kytketään jos
    Kuinka 7040 kytketään jos käytetään AV-vahvistimen LFE-lähtöä; pitääkö signaali haaroittaa kahdeksi vai riittääkö tökkääminen vain joko L- tai R-inputtiin?

    • Samu Saurama

      Ei tarvitse haaroittaa,
      Ei tarvitse haaroittaa, liität kumpaan vain sisääntuloon – se riittää. Parhaan sovituksen saa kyllä siten, että pääkanavien signaali (aktiivikaiuttimilla tai ulkoisella päätevahvistimella ja passiivikaiuttimilla) kierrätetään subwooferin kautta. Silloin subwoofer tekee jakosuodon sekä itselleen että pääkaiuttimille.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap