fbpx
Testit

Emotiva UMC-1 -AV-esivahvistin testissä

Emotiva on jenkkifirma, joka myy tuotteitaan vain suoraan nettikauppansa kautta ja jopa varoittaa, että vain heidän kauttaan hankitut tuotteet ovat takuun alaisia. Testiyksilön lainasin ystävältäni kun minua kiinnosti kovasti, mistä tässä Suomessa niin kovin harvinaisessa kapistuksessa on kysymys.

Koneen ulkonäössä on klassista highend-henkeä. Etulevyn lookki kyllä hieman huijaa, se onnistuu näyttämään huomattavasti järeämmältä kuin miltä peruspeltinen kotelo itseasiassa tuntuu. Hillityn sci-fi-henkisesti hohtavat viileänsiniset valot istuvat hi-tech-koneeseen juuri nappiin.

”Äänenlaatu ei juuri
häpeä stereolaitteita.”

UMC-1, Ultra Media Controller, on tuote, jota muilla valmistajilla ei ole. Se on surroundkäyttöön tehty esivahvistin, joka ei maksa 2 000 euroa tai enemmän. Kohtuullisen 700 dollarin hintalapun (johon pitää toki laskea lisäksi rahdit, tullit ja alvit), joka tosin juttua kirjoitettaessa on 500 dollarin suuruinen, katteeksi UMC-1 hoitaa asiat kuten kuuluukin ja tekee muutaman poikkeuksellisen jutun kiitettävän hienosti.

Koko perheen keskusyksikkö

Oletko sinä ainoa ihminen, joka käyttää kotiteatteriasi? Vai onko niin, että vekarat ja akka-kultakin saattaisivat nauttia isosta äänestä ja kuvasta hyvien tv-ohjelmien, pelien ja tietysti leffojen nauttimiseen. Saattaisivat, jos selviäisivät siitä nappula- ja valikkoviidakosta, jonka hallitseminen vaaditaan tyypillisen kotiteatterin käyttämiseen.

Virittimen lisäksi on 16 virtuaalituloa, joista jokainen voidaan määritellä ensin näkyväksi tai piilotetuksi. Sen jälkeen kullekin kerrotaan, mistä liittimistä kuva ja ääni otetaan sisään.

UMC-1:ssä on virittimen lisäksi 16 virtuaalista tuloa. Niistä jokainen voidaan ensinnäkin määritellä näkyväksi tai piilotetuksi ja toisekseen niille jokaiselle voi antaa juuri sellaisen nimen kuin haluaa. Hyvin pelkistetyssä laitteistossa normaalikäyttäjälle voi siis näkyä sen virittimen eli radion lisäksi vaikkapa vain CD ja Pelikonsoli. Niistä on helppoa kelata haluttu kun nimet ovat selkeitä ja joukossa ei ole pitkää litaniaa käyttämättömiä ja harhauttavia tuloja.

Jokaiselle virtuaalitulolle määritellään se, mistä liittimistä ja miten ääni ja mahdollinen kuva tulevat sisälle sekä mitä prosessointeja halutaan käyttöön. Prosessointeina on sekä mahdollinen monikanavaäänen dekoodaus että tarvittaessa ekvalisaattorin joku kolmesta muistipaikasta. Lisukkeina ovat lipsync-säädöt ja trigger-ohjaukset tulokohtaisesti.

Toisin sanoen voit tehdä erillisen Autopeli-virtuaalitulon, jossa käytettävät liitännät ovat samat kuin Pelikonsoli-virtuaalitulossa, mutta bassopäähän on lisätty vähän pikselikärryjen tunnelmaa nostattavaa murinaa valitsemalla sopivaksi muokattu EQ-asetus käyttöön.

Säätömahdollisuudet osaavalle harrastajalle

On selvää, että UMC-1 osaa kaikki nykyiset ääniteformaatit Dolby Digital True HD:tä ja DTS Master Audiota myöten. Oikeastaan ainoa asia, jota se ei osaa on 3D-kuvan käsittely tai läpivienti. 3D-kuva ei kuitenkaan kaikille ole oleellinen asia joten tuen puuttuminen ei välttämättä ole stoppi hankintapäätökselle.

Jokaiselle seitsemälle kanavalle ja subwooferille on oma 11-alueinen taajuuskorjain. Muutaman kanavan täysparametrinen olisi tietysti hardcore-harrastajalle mieluisampi, mutta kaikille muille paljon vaikeampi.

HD-ääniformaattien hyöty vain jää monessa laitteistossa vaillinaiseksi, ellei sitä oleellisinta, kaiutinjärjestelmää ja sen sovitusta huoneeseen saada mahdollisimman hyväksi.

UMC-1 antaa mahdollisuuden määritellä etu-, keski- ja surroundkaiuttimien sekä subwooferin jakotaajuudet toisistaan riippumatta sekä myös jakosuotojen jyrkkyydet. Esimerkiksi suljettukoteloiset pääkaiuttimet ja 12dB/oktaavi sähköinen ylipäästö tuottavat yhdessä 24dB/oktaavi akustisen suodon jolloin sama 24dB/oktaavin alipäästö on subwooferille se toimivin varmistamaan saumaton basson integroituvuus.

Sitä hoetaan aina, että viisi, kuusi tai seitsemän identtistä kaiutinta on ideaalinen ratkaisu kotiteatterin kaiuttimiksi. Mantran hurmoksessa vain unohtuu helposti, että identtiset mallit eivät kuulosta samoilta ellei niitä kaikkia aseta akustisesti identtisille paikoille. Tyypillistä on, että pääkaiuttimet voivat olla hyvinkin mukavasti sijoitetut, mutta ainakin surroundit ovat seinissä kiinni. Tulos on se, että samanlaiset kaiuttimet kuulostavatkin kaikki erisävyisiltä.

Taajuuskorjaimella, ekvalisaattorilla eli eq:lla, ei vain voi vaan kannattaa tasata eri kanavien äänensävyeroja, jotta monikanvainen järjestelmä soisi mahdollisimman hyvin yhteen. UMC-1:n taajuuskorjain on vain 11-alueinen eikä täysparametrinen kuten parhaissa malleissa, mutta ihan käyttökelpoinen yleisen äänensävyn tasoittamiseen. Etenkin siksi, että korjaukset tehdään erikseen ihan jokaiselle kanavalle. Lisähyötynä on se, että muisteja eri korjauksille on kolme eli joillekin virtuaalituloille voidaan määritellä vaikka tuhdimmin potkaiseva luonne.

Kyllä, on UMC-1:ssä toki automaattikalibrointikin kaiutinjärjestelmälle. Mutta, mikäli käytössä on vaikka yksinkertaisinkin mahdollinen mittauskalusto, tekee tosiharrastaja sen tuella automatiikkaa varmemmin kaiken kohdalleen.

Kaukosäädin on suuri metalliharkko. Se kelpaa myös prameaksi design-esineeksi.

Stereovahvistimen äänenlaatu

Poikkeuksellisen toimivaksi hiotun käyttölogiikan lisäksi Emotiva UMC-1 nokittaa saman hintaluokan viritinvahvistimia toisessakin suhteessa, sen äänenlaatu nimittäin riittää pienin varauksin hyväänkin kaksikanavaiseen järjestelmään.

Kotiteatterivahvistin toimii aina kuvan ja monikanavaäänen yhteenliittäjänä, mutta lähes aina myös stereokuuntelun komponenttina. Perushintaluokan surroundvahvistimien sointi taas tuntuu hyviin stereovahvistimiin tottuneista valjulta. Se ei sinänsä ole yllättävää, samalla rahalla saa aika paljon laadukkaamman kaksikanavaisen äänentoistolaitteiston kuin kokonaisen kotiteatterin. Joka tapauksessa moni on päätynyt ajatukseen, että surroundjärjestelmän äänenlaatu ei riitä vaativaan musiikinkuunteluun.

Asian ei kuitenkaan tarvitse olla niin. UMC-1 kytkettynä analogisesti Logitech Transporter -highend-verkkosoittimen ja MM-Audion (LINKKI) päätevahvistimien väliin ei äänenlaadullisesti jäänyt mitenkään oleellisesti jälkeen MM-Audion oman MiniPre-etuvahvistimen suorituksesta. Aivan samaa läpikuultavuutta ja täyteläisyyttä ei saavuteta, mutta saavutus on silti erittäin hyvä. Etenkin kun muistaa, että kyseessä on hintaisekseen mainiota MiniPre:tä nykyhinnalla puolet halvempi monikanavalaite.

Kun UMC-1:n ei tarvitse toimia muuna kuin analogisena äänenvoimakkuuden säätimenä, jää äänenlaatu kiinni enemmän ohjelmalähteestä, päätevahvistimista ja kaiuttimista. Toisin sanoen kun pääkaiuttimet hoitavat musiikilla bassopäänkin riittävästi, UMC-1 on äänellisesti hyvin läpikuultava. Kotiteatterikäytössä signaali kuitenkin tulee aina digitaalisena ja sille joudutaan tyypillisesti tekemään myös digitaalista muokkausta. Ellei muuta niin ainakin bassonohjaus subwooferille.

Digitaalisignaalilla yleinen luonne on hieman tummempisointinen kuin vertailulaitteessa, mutta edelleen kiitettävän avoin ja selkeä. Bassopäässä on lievää paksuutta, groovea on siitä huolimatta hyvin ja jalkaa alkaa äkkiä vippaamaan. Stereokuva pitäytyy melko tiukasti kaiuttimien välissä, mutta aukeaa tietysti monikanavamateriaalilla koko tilan täyttäväksi. Kokonaisuutena edelleen hiton hyvää äänenlaatua olemattomalla hintalapulla.

Liitännät ovat järkevät ja hyvin riittävät. Balansoitujen antojen puutetta ei kehtaa haukkua kun katsoo koneen hintalappua.

Erittäin toimiva resepti

Emotiva UMC-1:n suosio rapakon takana ei ihmetytä vaikka ehdin itse touhuta sen kanssa vain yhden illan. Pelkkä etuvahvistin mahdollistaa juuri oman maun mukaisen päätevahvistuksen käyttämisen. Toisaalta pelkkä etuvahvistin on mielekkäämpi seuralainen myös aktiivikaiuttimille kuin samanhintainen normaali surroundvahvistin, josta päätevahvistimet jäävät vaille virkaa. Etenkin kun joissain halvimmissa toteutuksissa surroundvahvistimen etuvahvistinannot on tehty päätevahvistimien jälkeen vastusjaolla eli pääteasteiden äänenlaatu on aktiivikaiuttimienkin kanssa osana lopputulosta.

Kaukosäädinkin on tukeva metalliharkko. Ok, aika amerikkalaisen prameileva ja iso, mutta selkeästi naksahtavat nappulat tuntuvat sormen alla erittäin hyviltä. Valaistusta hämärässä leffahuoneessa säätimeen tietysti toivoisi, mutta samalla tavalla tämänkin nappulajärjestys päätyy selkäytimeen kuin minkä hyvänsä tuhannen ja yhden napin mallin. Ja vaikka sopiva moderni monitoimiohjain tuntuisikin omaan käteen istuvammalta, UMC-1:n oman voi jättää koriste-esineeksi.

Vaikka UMC-1 on amerikkalainen tuote, se kelpuuttaa täkäläisen jännitteen sellaisenaan. Liittäminen suomalaiseen kotiteatteriin ei siis aiheuta turhia kommervenkkejä.

Videoprosessorin testaus jäi minun osaltani valitettavan vajaaksi, mutta toisaalta suuri osa näytettävästä materiaalista alkaa olla Blu-ray-elokuvia, jotka syötetään natiiviresoluutiollaan Full HD -näytölle. Skaalauksen ja de-interlacingin laadun merkitys käy koko ajan merkityksettömämmäksi. Ellei usko jostain syystä riitä UMC-1:n Genesis/ST Torino -skaalainmoottorin voimaan, voi aina hankkia sellaisen DVD-soittimen vanhalle materiaalilleen, joka tekee skaalauksen itse erinomaisesti. Kuten Pleikkarin.

Jos haluat monikanavaprosessorin, jonka äänenlaatu on oleellisesti – siis oleellisesti parempi kuin UMC-1:n, on hankintaan syytä suhtautua todella vakavalla lompakolla. On niitä, mutta hintalaput ovat todella moninkertaisia. UMC-1 paikkaa selvän aukon tarjonnassa. Sääli vain, ettei niitä voi hankkia lähikaupasta.

Lyhyesti: Selkeäksi ja helpoksi konfiguroitava surroundetuvahvistin, jonka äänenlaatu riittää erinomaisesti hyvään stereojärjestelmäänkin.
Hinta: 699 dollaria (artikkelin kirjoitushetkellä 499 dollarin kampanjahinta)
Valmistaja: Emotiva
Kirjoittaja

3 Comments

  1. Moi.
    Moi.

    Kiitos hyvästä artikkelista. Tämä on juuri sellainen laite jota Genelec uskovainen kaipaa. Olen juuri hankkimassa AV-vahvistinta aktiivikaiuttimien kaveriksi. Laite tulee todellakin koko perheen tilaan. Onko käytettävyys oikeasti samalla tasolla kuin esim perus Yamahoissa? Eikä ole mitään kummallisuuksia esim. Äänenvoimakkuus on aina laitteen käynnistyessä tietyllä tasolla eikä siinä mihin viimeksi jätettiin. Tuo 3D läpiviennin puute hieman mietityttää. Itse en tuota kaipaa yhtään mutta lapset tykkää. Tai ainakin kaupoissa tykkää, uusi 3D telkkari kun on vielä matkalla. Eri asia jaksaako kukaan kotona lasit päässä katsoa telkkaria.

    • Samu Saurama

      Lyhyessä testissä ei mieleen
      Lyhyessä testissä ei mieleen jäänyt, miten volume toimii kun laitteen laittaa uudelleen päälle. Käytettävyydestä saa paremman kuin monella isolla merkillä koska inputit on helppoa konfiguroida jokainen juuri tarvittavaksi. Muulle perheelle on helpompaa kelata listaa Verkkosoitin, CD-soitin, Pleikkari kuin esim. Games/BR, DVD, Aux2 tms. Tuo on se UMC:n iso pointti. Vastaavanlaisia on muillakin (Primare tulee ensimmäisenä mieleen), mutta hintalaput ovat selvästi kalliimpia.

      Jos taloudessa on useampi Blu-ray-soitin niin yhden voi kytkeä suoraan telkkariin, niissä kun on useampia HDMI-tuloja, ja siten saa 3D-kuvankin käyttöön (mutta ilman HD-ääniraitoja eli pitää tyytyä perus Dolby Digitaliin ja DTS:n).

Share via
Copy link
Powered by Social Snap