fbpx
Testit

Emotiva Stealth PA-1 -monopäätevahvistimet testissä

Hillitty, hallittu ja huokea
emotiva-pa-1-aloitus-9490b

Monovahvistimissa on tyyliä ihan eri tavalla kuin useampikanavaisissa. Ja lisäämällä niiden määrää saat helposti laajennettua järjestelmääsi. Laajennus on tietysti oleellista vain, jos äänenlaatu viehättää ja teho riittää.

Emotiva Stealth PA-1 ei ole kovinkaan uskottava highend-tuotteeksi. Ensinnäkin se on sellainen D-luokkainen ja D-kirjain tarkoittaa digitaalista eli pahaa. Tarkoittaahan…? No ei, D-luokka ei vahvistimissa tarkoita digitaalisuutta sen enempää kuin digitaalisuus olisi paha asia siellä, missä sitä oikein käytetään. Sitten toiseksi: PA-1 on litteytensä lisäksi kapea, sen leveys on noin puolet normaalilaitteesta. Eikä siinä vielä kaikki, ei se painakaan juuri mitään! Perinteisistä painavista ”rauta rauhoittaa” -vahvistimista pitävät harrastajat ovat siis henkisesti helisemässä.

emotiva-pa-1-stereopari-9484b
Stereopari on alle 5 cm ”korkea”.

Äänenlaatu sen sijaan on lyhyesti sanottuna erinomainen: tarkka, selkeä, neutraalin rauhallinen ja täsmällisesti kulkeva.

Valmistajan lupaukset ovat pitäneet Emotivan kohdalla paikkansa hyvin ja PA-1:lle sanotaan jatkuvaksi tehoksi 140 wattia kahdeksaan ohmiin ja 300 wattia neljään ohmiin. Vahvistin ei kavahda vaikeitakaan kuormia, 2,7 ohmiin luvataan vielä 450 wattia eli melkein puoli kilowattia! Melkoinen saavutus vahvistimelta, joka ei paina kuin puolitoista kiloa.

Liitännät ovat yksinkertaiset ja kuitenkin monipuoliset. Kaiutinterminaalit ovat tukevat kullatut ruuviliittimet ja signaali tuodaan balansoituun XLR-liittimeen. Samaan liittimeen käy myös mukana tuleva adapteriplugi, jonka kanssa voidaan käyttää RCA-kaapeleita.

emotiva-pa-1-edesta-ja-takaa-9487b
Liittimet ovat laadukkaat. XLR-tulo kelpuuttaa myös 6,3-millisen plugin ja mukana tulee adapteri, jolla saat RCA-kaapelin kiinni.

Hyvä hyötysuhde on iloinen asia

D-luokan suuri etu on sen suuri hyötysuhde ja tuo asia kääntyy moneen hyvään. Kun töpselistä sisään otettavalla sähköllä tuotetaan vain tehoa kaiuttimille eikä juurikaan hukkalämpöä, vähenee moni asia – muukin kuin sähkön tuhlaaminen. Ensinnäkin virtalähde ja jäähdytysprofiili voivat olla selvästi pienempiä kuin saman tehoisessa AB-luokkassa toimivassa vahvistimessa. Tästä tulee huomattavan paljon kustannussäästöjä.

D-luokan vahvistin voi olla halvempi kuin samaan suorituskykyyn yltävä AB-luokan vahvistin.

Lisäksi D-luokan vahvistimissa käytetään yleensä perinteisen muuntajallisen virtalähteen sijaan hakkurivirtalähdettä, joka on hyvin kevyt. Pieni koko ja keveys kääntyvät säästöihin monella tasolla. Kannattaa muistaa, että suuri osa vahvistimista reissaa elämänsä alussa ympäri maapalloa. Pienen ja kevyen rahti on halvempaa kuin ison ja painavan. Nämä kaikki asiat kääntyvät siihen, että D-luokan vahvistin voi olla halvempi kuin samaan suorituskykyyn yltävä AB-luokan vahvistin. Tai toiseen suuntaan: D-luokan vahvistin, joka maksaa yhtä paljon kuin AB-luokan vahvistin, voi olla tehokkaampi ja parempilaatuinen. Olettaen, että vahvistinsuunnittelija osaa tehdä hyvä-äänisen laitteen.

Millainen Emotiva Stealth PA-1 sitten tarkalleen ottaen on ääneltään?

Rauhallisuus, täsmällisyys ja neutraalius

Minulle pieni ja edullinen hifilaite tuo ensimmäisenä mieleen luonteen, jossa terrieripennun kaltainen innostus on vahvin kantava hyve. Ja tuota mielikuvaa pahemmin ei PA-1:n kanssa voisi mennä metsään.

Kytkin PA-1-parin Lumin D2 -streamerin, Emotiva XSP-1 -esivahvistimen ja Monitor Audio Gold 100 -kaiuttimien seuraan ja soitin musiikkia Tidalista. Vahvistimen luonne ei tietenkään muutu mihinkään oli ohjelmalähde sitten streameri, radio, kelanauha, älppäri tai vaikka se näppärä hopeinen CD-disc-levy.

Billie Holiday soi stereokuvaltaan hyvin tarkasti ja äänensävyltään alleviivatun puhtaasti.

Billie Holidayn I’m A Fool To Want You -klassikko soi PA-1-parilla stereokuvaltaan hyvin tarkasti ja äänensävyltään alleviivatun puhtaasti. Billien sijainti stereokentässä on selkeästi keskellä, selkeämmin kuin esimerkiksi suurin piirtein saman tehoisella ja hintaisella Emotiva BasX A-300 -päätevahvistimella. Pienimmät nyanssit, suun liikkeet ja maiskahdukset, välittyvät monopääteparilla aidompina ja helpommin huomattavina kuin sinänsä järeällä ja hyvällä stereopäätevahvistimella. Samoin se usein puhuttu musta tausta, josta musiikki kumpuaa: PA-1 loistaa siinä, että ääni nousee kiitettävän hyvin ”tyhjästä”.

Jatkona Another One Bites The Dust suoraan Wembleyn stadionilta, vanhempaa Queenia siis. Live-fiilis välittyy sen verran hienosti, että on huomattavan vaikeaa istua aloillaan läppärin kanssa eikä hyppiä esityksen tahdissa. Voisi ajatella, että live-taltioinnissa stereokuvan kanssa ei olisi niin tarkkaa, mutta niin vain juuri tuo tarkka tilan välittäminen vie entistä vahvemmin paikan päälle. Se, että tehoa on runsaasti ja voi rauhassa antaa hanaa ilman pelkoa vahvistimen piiputtamisesta, tekee toki oman osansa. Live-fiilikseen kun ei kuulu varovainen hissuttelu vaan se, että välillä joku esine alkaa resonoida huoneessa. Tai se, että huone alkaa resonoida jonkun esineen alla…

emotiva-pa-1-liitannat-9489
Valitsemalla takalevyn kytkimellä ”Auto” vahvistimet kytkeytyvät automaattisesti päälle havaittuaan signaalin.

Billy Gibbons and The BFG’s -jengin Perfectamundo-albumi ei toki ole live- vaan studioäänite, mutta niin vain Got Love If You Want It -kappale potkaisee tuhdisti ja pitää edelleen tohvelin liikkeessä lattiaa vasten. Ihan absoluuttiseen vääntöön ja nopeuteen PA-1 ei bassoilla pysty. Mutta hei, oletitko sinä, että 400 euron vahvistin pystyisi? Nekään vahvistimet, joilla on yksi nolla enemmän hintalapussa eivät välttämättä pysty. Bassonkin luonne on enemmän kuin hyvä, mutta kun keskialue ja yläpää ovat niin erityisen hienot, piti keksiä jotain, jota voi kritisoida edes vähän.

Wheather Report ja Sweetnighter, Hans Zimmerin Dark Night -soundtrack, Analog Pussyn Vinyl Trax ja pitkä litania muitakin albumeja varmistavat kaikki Emotiva PA-1:n soundin: Tarkka, selkeä, stereokuvaltaan täsmällisesti kaiuttimien väliin asettuva ja sujuvasti minkä vain musiikkilajin parissa toimiva. Vahvistin ei myöskään vie rytmiä jatkuvassa etukenossa vaan hoitaa niin pienet tempon varioinnit kuin yleisen kulkevuuden ylläpidonkin hienon hallitusti.

Vaikka vahvistin on hyvin edullinen, valitse sen seuraan riittävän laadukkaat muut komponentit.

Jos kaiuttimesi sattuvat olemaan luonteeltaan vähän räkäiset ja rosoiset, PA-1 ei peittele niiden puutteita pehmoilun alle. Kaunistelua ei ole tarjolla. Vaikka vahvistin on hyvin edullinen, valitse sen seuraan riittävän laadukkaat muut komponentit.

Hyvä ja helposti laajennettava

Emotiva Stealth PA-1 on taas yksi esimerkki siitä, että D-luokan vahvistimet ovat järkeviä monessa suhteessa – myös äänenlaadun vinkkelistä tarkasteltuna. Ja monopäätevahvistimet ovat järkeviä koska niiden kanssa vahvistinpatteriston laajentaminen on hyvin helppoa. Ensin stereopari, sitten biamp-kokeilu tai kolmas päätevahvistinkanava kotiteatterin keskikaiuttimelle.

PA-1:n luonne on selvästi hillityn hallittu, se ei revittele yhtään vaan hoitaa kokonaisuuden eleettömän hallitusti kuin paras brittiläinen hovimestari. Tämä mahdollistaa pienten nyanssien erottumisen selkeinä, esimerkiksi tilan kaiut toistuvat niin, että sitä huomaa hämmästelevänsä äänitteelle tehtyjä pieniä jujuja vähän väliä. Kunhan kytket PA-1:t ajamaan tasapainoisesti soivia kaiuttimia, on tulos kuunteluväsymystä aiheuttamaton kokonaisuus, joka ei tyrkytä itseään heti ensitahdeista vaan jumittaa kuuntelemaan vasta kun olet malttanut istua kunnolla alas ja rauhoittua itse hetken.

Kuunteluväsymystä aiheuttamaton kokonaisuus.

Autovertauksena ottaisin ehkä Lexuksen. Ja vaikka Emotiva Stealth PA-1 on hyvin pienikokoinen ja valmistajan vahvistimista edullisimpia, en vertaisi sitä halvimpaan Lexukseen vaan suorituskyvyn puolesta enemmän sinne keskimallistoon. Niin auto kuin vahvistinkin ovat oikein hyvin tehtyjä, blingbling-eksotiikkaa vältteleviä, joka suhteessa hienosti toimivia, mutta äkkiseltään suuria tunteita suuntaan tai toiseen herättämättömiä. Vasta kun olet ajanut Lexuksella tai istunut rauhassa PA-1:n soinnin äärellä, osaat arvostaa kun kaikki vain toimii ilman kommervenkkejä.

DIY-harrastajia kaivertaa, että Emotiva Stealth PA-1 on kalliimpi kuin sen sisällä oleva Bang & Olufsenin ICEpower 300ASC -vahvistinmoduuli. Totta, valmis laite on kalliimpi, mutta se on myös tosiaan valmis, laillinen myydä eteenpäin ja sillä on viiden vuoden takuu.

emotiva-pa-1-9490b

Secrets of Home Theater käänsi ajatuksensa vahvistimesta kysymyksen muotoon: ”Olenko koskaan kuullut parempiäänistä päätevahvistinta kuin Emotiva PA-1? Ehkä, omistin aikoinaan McIntosh MC352:n ja pidin sitä ehdottoman loistavana, mutta koska en pääse kuuntelemaan sitä PA-1:n kanssa rinnakkain, en todellakaan pysty sanomaan, kumpi on parempi.”

iLounge taas tiivisti artikkelinsa selkeään suositukseen: ”Lopputulos on, että pari tehokkaita ja puhdassointisia monovahvistimia tähän hintaan on vaikeasti lyötävä paketti. Suosittelemme PA-1:tä ehdottomasti.”

Emotiva Stealth PA-1 on vahvistin, josta on hyvin hyvin vaikea olla pitämättä.

Lyhyesti: Paljon tehoa, erinomainen puhdas ääni ja minimalistinen koko. Niin, ja halvalla.

Hinta: 419 euroa kappaleelta

Maahantuoja: Concept Hifi

Emotiva-jälleenmyyjäsi:

hifimesta-iki.jpg
mareks-iki.jpg
kuvajaaani-bw-iki.jpg

Kuvat: Samu Saurama

Kirjoittaja

Kommentointi suljettu.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap