fbpx
Testit

Emotiva BasX A-500, A-700 ja A-5175 -päätevahvistimet testissä

Enemmän on parempi
emotiva-basx-a-5175-a-500-a-700-aloitus-5813b.jpg

Kytkemällä erillisen päätevahvistimen pre-out liitännöillä varustettuun AV-vahvistimeesi saat reippaasti parempaa äänenlaatua ja huomattavasti lisää tehoa kotiteatteriisi. Toki monikanavaista päätevahvistinta voi käyttää monessa hifijärjestelmässäkin.

Miksi minun pitäisi ostaa kotiteatteriini erillinen päätevahvistin? Syitä on karkeasti jaoteltuna kaksi: selvästi parempi äänenlaatu ja oleellisesti enemmän tehoa eli enemmän puhdasta ääntä kuin tavallisella kotiteatterivahvistimella. AV-vahvistin, jossa on ihan kaikki yhden laatikon sisällä, on järeimmilläänkin lähes aina kompromissi. Kuluttaja haluaa lupaukset riittävästä tehosta ja ominaisuuslitaniaan kaikki tämän vuoden kirjainlyhenteet. Ja tarjoushintaan. Tulos on se, että ihan kaikki ei ole niin ruusuista kuin mahdollisimman pienestä setelinipusta luopuva kuluttaja haaveilee.

Erillinen laadukas päätevahvistin on suunniteltu tarjoamaan kaikki kanavat  uormitettuna riittävästi tehoa kaiuttimille.

AV-vahvistimelle voidaan luvata esimerkiksi sata wattia per kanava, mutta se ei tarkoita, että se selviäisi siitä ihan niin hienosti kuin yksinkertaisen numeron perusteella voisi kuvitella. Ensinnäkin se luvattu teho harvoin irtoaa kaikki kanavat kuormitettuna ja pidempiä aikoja. Toiseksi, jos kaiuttimet ovat yhtään hankalammat, vahvistin saattaa pystyä tarjoamaan niihin murto-osan siitä tehosta, joka hetkelliseen helppoon kuormaan luvataan.

Erillinen laadukas päätevahvistin on suunniteltu tarjoamaan kaikki kanavat kuormitettuna riittävästi tehoa kaiuttimille. Hyvin helppoja kaiuttimia on yllättävän vähän. Siis sellaisia, joiden kanssa vahvistimelta ei vaadita paljoa. Kaksi bassoelementtiä rinnankytkettynä tekevät kuormasta välittömästi kaksi kertaa hankalamman, mitä yhteen elementtiin perustuva kaiutin olisi. Jakosuodin aiheuttaa vaihesiirtoa jännitteen ja virran välille, tämä hankaloittaa vahvistimen oloa entisestään. Päälle sitten vielä se, että mitä pienempi kaiutin, sitä epäherkempi se tapaa olla eli sitä enemmän vahvistimen on syötettävä siihen tehoa, jotta saadaan haluttu äänenpaine. Ai niin, kuuntelutilan akustointi ja suuri koko kasvattavat nekin tehontarvetta.

Yksi iso kynnyskysymys monelle on se, rajoittaako oman AV-vahvistimen etuaste äänenlaatua niin paljon, että erillisen päätevahvistimen äänenlaadullinen etu ei realisoidukaan. Toki erillinen laadukas esivahvistin kuulostaa vielä paremmalta kuin perustasoisen AV-vahvistimen esivahvistinaste, mutta kokeilun perusteella lisäämällä erillinen päätevahvistin voidaan saada hulppea äänenlaadullinen parannus.

Syvyyttä Emotiva BasX A-700 ja A-5175 -päätevahvistimilla (ja kuvasta puuttuvalla A-500:lla) on yhtä paljon, mutta alempana oleva A-5175 on selvästi korkeampi ja raskaampi.
Syvyyttä Emotiva BasX A-700 ja A-5175 -päätevahvistimilla (ja kuvasta puuttuvalla A-500:lla) on yhtä paljon, mutta alempana oleva A-5175 on selvästi korkeampi ja raskaampi.

Tukevat lähtökohdat

Emotivan BasX-mallisto on osoittanut tarjoavansa kiitettävän hyvää laatua hyvin hillityillä hintalapuilla. Viisikanavainen BasX A-500 on malliston edullisin monikanavavahvistin ja A-700 muuten samanlainen, mutta päätevahvistinkanavia on seitsemän ja virtalähde on mitoitettu vastaavasti järeämmäksi. Sekä A-500 että A-700 on rakennettu samaan koteloon kuin aikaisemmin testattu kaksikanavainen A-300.

Emotiva BasX A-5175 on sitten selvästi järeämpi viisikanavainen vahvistin, niin korkeutta, painoa kuin tehoakin on puolitoistakertaisesti verrattuna viisikanavaiseen A-500:n. Viisikanavainen A-500 ja seitsemänkanavainen A-700 tuuppaavat 80 wattia per kanava kun taas huomattavasti raskaampi ja korkeampi A-5175 tarjoaa 125 wattia per kanava. Nuo ilmoitetut tehot ovat jatkuvaa kahdeksan ohmin kuormaan ja kaikki kanavat kuormitettuna. On valmistajia, joilla markkinointiosasto tarjoaisi ne 190 – 250 watin lukemat koska sen verranhan näistäkin irtoaa kun otetaan hetkellistä tehoa ja vain pariin kanavaan. Emotiva haluaa kuitenkin pitää kiinni siitä, että ilmoitettu teho on se, joka vahvistimesta saadaan ulos hankalimmassakin tilanteessa.

Status LED -kytkimellä voit pimentää etulevyn valot.
Status LED -kytkimellä voit pimentää etulevyn valot.

Vertailuvahvistimena toimiva Integra DRX-4 ei ole aivan heppoinen AV-vahvistin. 1 500 euron hintaiselle AV-vahvistimelle luvataan 7 x 110 wattia ja 35 ampeeria hetkellistä virranantokykyä. Se myös kuulostaa oikein mukavalta, silloinkin kun istutaan otsa rypyssä analysoimassa vahvistimen toistamaa stereoääntä. Emotivan päätevahvistimen kytkeminen DRX-4:n pre-out-liitäntöihin vain muuttaa koko maailmanjärjestyksen.

Harppaus välittömyydessä ja murahduksessa – A-500 ja A-700

Aloitetaan sillä, että Emotiva BasX A-500 ja A-700 kuulostavat samanlaisilta, laitteiden ero on vain vahvistinkanavien määrä. Kuuntelut tein alkukokeilua lukuunottamatta A-700:lla. Soundiero Integra DRX-4 -testivahvistimen omien pääteasteiden ja Emotiva BasX A-700:n välillä on selvä. Se pelkällä AV-vahvistimella vain väkevältä tuntunut bassotoisto on näin jälkikäteen ajateltuna (eli A-700:a kuuntelevana) kuivakasti tussahtava, A-700 tuo selvästi lisää mehevyyttä, tarkkuutta ja jäntevyyttä.

Vaan älkää nyt pelästykö kun sanon, että A-700:lla bassotoisto on miedompi – vähemmän ei tarkoita samaa kuin huonompi. Pelkällä Integralla kuunnellessani mietin, että jos kyse olisi soundin optimoinnista eikä vahvistimien vertailusta, kaiuttimia pitäisi ottaa selvästi kauemmas seinustalta kun basso tuntui pömpöttävän niin paljon.

A-700:lla teos aukeaa paljon hienommin, stereokuva on suurempi ja solisti oleellisesti vahvemmin läsnä.

Toinen oleellinen asia on keskialueen avoimuus. DRX-4:n kanssa soundi oli pienempi ja supussa, kaikesta kokemuksestaan huolimatta Gibbonsin Billy tuntui ujostelevan esiintymistä. A-700:lla teos aukeaa paljon hienommin, stereokuva on suurempi ja solisti oleellisesti vahvemmin läsnä. Stereokuvan tarkkuus on myös parempi. Yksittäiset asiat ovat toki DRX-4:lläkin paikoillaan, mutta jälkikaiunnan luonnollinen välittyminen jäi alle puolitiehen ja instrumenteilla oli vain paikka, ei kokoa. Nyt tila välittyy paljon välittömämpänä ja aidompana.

Pienenä sivuoireena hanaa tekee mieli antaa paljon reippaammin etenkin kun kappaleessa on meheviä bassomurahduksia kuten You’re What’s Happenin’, Baby -kappaleella.

Samaa, mutta enemmän – A-5175

Vaihto Emotiva BasX A-700:sta BasX A-5175:n ei ole samalla tavalla radikaali kuin vaihto AV-vahvistimen omista vahvistinasteista A-700-päätevahvistimiin.



Joskus harppaus mallisarjan isompaan vahvistimeen voi aiheuttaa sivuoireina sen, että soundista tulee enemmän hifiä, ääniteruotimista ja detaljien kyttäämistä, mutta vähemmän miellyttävää musiikinkuuntelua. Emotiva BasX A-5175 ei kompastu tähän tippaakaan.

Kyllä, basso mättää entistä uskottavammalla voimalla päin rintalastaa ja tuntuu myös ulottuvan alemmas eli vavauttavaa ilmaa uskottavammin liikkeelle. Ja jotenkin samaan aikaan bassoalue myös integroituu sulavammin kokonaisuuden osaksi eikä ole erillinen ”tässä minä paukutan” -komponentti. Kyllä, hifimielessä diskantin puhtaus on vielä kuulaampaa kuin A-700:lla ja keskialue on entistäkin läpikuultavammin esillä. Oleellisempaa kuitenkin on, että A-5175 saa jalan hyppimään päkiän ja kantapään välillä pitkin lattiaa nopeammin kuin A-700.

Ehkä se keskialueen avoimuus on yksi oleellinen tekijä, joka saa A-5175:lla puhelinkäden hamuamaan syvemmälle Spotifyn ja Tidalin musiikkivarastoihin. Tekee mieli kaivella kaikkea vanhaa ja uutta hauskaa kuunneltavaksi. Emotiva BasX A-5175 tekee sen oleellisen juuri oikein, saa hymyn huulille aina kun keksit lisää hyvää kuunneltavaa ja kyynelet silmäkulmaan kun löydät musiikkia, joka koskettaa.

Emotiva BasX A-5175 saa kyynelet silmäkulmaan kun löydät musiikkia, joka koskettaa.

Yllättävän isot erot

Minä tiesin, että AV-vahvistimen omien pääteasteiden ja erillisten päätevahvistimien ero on selvä, mutta en suoraan sanottuna arvannut sitä näin suureksi. DRX-4 on toki Integran edullisimpia mallleja pre-out-liitännännöillä ulkoisille vahvistimille tai aktiivikaiuttimille, mutta se on silti oikein mukavan kuuloinen vahvistin sellaisenaankin.

Nostamallla Emotiva BasX A-700:n ja äh, puh, hiiiop, painavan A-5175:n sen rinnalle soundipuoli hyppää kuitenkin todella isot askeleet eteenpäin. Turha siis huolehtia siitä, että AV-vahvistimen esivahvistinpuoli olisi toivoton pullonkaula. Tyypillistä on, että valmistajan mallistossa esivahvistinaste on monessa mallissa täsmälleen sama, hintaa nostavat vain lisäteho ja lisäominaisuudet. Eli perusmallin esivahvistinaste ei itsestään selvästi ole yhtään huonompi kuin kaksi – kolme pykälää kalliimman mallin.

Ai niin! Jos sisäinen highendistisi on koskaan miettinyt bi-ampingia eli kaksoisvahvistusta, voi sen tehdä kahden stereovahvistimen sijaan yhdellä riittävän monikanavaisella vahvistimella. Emotiva BasX A-5175:n hinnalla ei moneltakaan merkiltä saa kahta stereovahvistinta mitenkään ja A-5175:n äänenlaatu kelpaa varmasti vaativallekin harrastajalle myös pelkässä stereokäytössä. Elokuvien tiukimmissa toimintakohtauksissa myös tilavaikutelma pysyi hallitumpana eikä minkäänlaisia oireita vahvistimen kuormittumisesta kuulunut millään kokeilluista vahvistimista.

Home Cinema Choice -lehti sanoo Emotiva BasX A-700:sta ”Vaikkei Emotiva A-700 olekaan mikään hirviövahvistin, se tarjoaa tehoa ongelmitta ja vaikuttavan hyvän äänenlaadun hittihintaan”. Sound And Vision taas kommentoi A-500:sta, että ”vaikka äänessä ei ole mitään ylimääräistä lämpöä makeuttamaan soundia, MC-700 ja A-500 ovat erittäin miellyttäviä kuunnella”.

Kaikki liittimet ovat hyvin toimivia ja tukevia, mutta koreilusta et maksa näissäkään.
Kaikki liittimet ovat hyvin toimivia ja tukevia, mutta koreilusta et maksa näissäkään.

Emotivan monikanavaiset päätevahvistimet pyyhkivät äänenlaadullisesti AV-vahvistimen pääteasteilla pöytää kuunneltaessa musiikkia ja tarjoavat elokuvilla huomattavasti lisää ruutia kun kaikista kanavista tuutataan tavaraa (harva asia pilaa leffanautintoa yhtä tehokkaasti kuin AV-vahvistimen ylikuormitussuojien laukeaminen ja laitteen sammuminen kesken tiukimman toiminnan). AV-vahvistimen päivittäminen uudempaan voi tuntua mielekkäältä tavalta päästä eteenpäin ja jonkun uuden ominaisuuden sillä yleensä saakin. Äänenlaatu ja äänenpainevarat sen sijaan paranevat paremmalla päätevahvistimella, suosittelen kokeilemaan.

Lyhyesti: Erittäin hyvää äänenlaatua ja runsaasti tehoa kaikki kanavatkin kuormitettuna hyvin hillityillä hintalapuilla.
Hinnat
Emotiva BasX A-500: 749 euroa
Emotiva BasX A-700: 949 euroa
Emotiva BasX A-5175: 1 290 euroa
Maahantuoja: Concept Hifi

Emotiva-kauppiaasi:



Kirjoittaja

Kommentointi suljettu.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap