fbpx
Testit

DSPeaker Anti-Mode X4 -huonekorjain-DA-muunnin-esivahvistin testissä

Yksi laatikko, monta hienoa taitoa
dspeaker-anti-mode-x4-aloitus-5947b.jpg

Anti-Mode X4 on moniosaaja, josta on iloa hyvin monella tavalla. Loistava äänenlaatu on luonnollisesti se oleellisin asia. Isoin virhe on ajatella sitä pelkkänä huonekorjaimena, vaikka sellaisenakin se toimii erinomaisesti.

Suomalaisen hitech-firma DSPeakerin Anti-Mode X4 on vihdoin täällä. Pakkauksen päällä lukee ytimekkäästi High-End Processor – Preamplifier – DAC. Tuota kaikkea X4 on, sen peruskäyttö on superhelppoa ja sille on myös helppoa keksiä käyttötarkoitus. Osa kauneudesta on vain pintaa syvemmällä.

Anti-Mode X4 tekee ihmeitä huonekuminoille.
Anti-Mode X4 tekee ihmeitä huonekuminoille.

Kaivamalla pidemmälle laitteen ominaisuuksia, löytää huomattavan monipuoliset mahdollisuudet muokata laitteistonsa ääntä ja uusia käyttötarkoituksia. Kääntöpuolena X4:n monipuolisuus tarkoittaa, että artikkelikaan siitä ei valitettavasti ole lyhyt ja selkeä.

Eli mikä on Anti-Mode X4 ja miten niin vihdoin? Se on seuraaja ja isovelimalli Anti-Mode 2.0 Dual Corelle, joka oli ja on edelleen erinomainen huonekorjain ja samalla kolmen äänilähteen esivahvistin ja järkevä äänenmuokkain. En sano taajuuskorjain, koska se olisi liian brutaali, yliteknistävä ja aliarvostava termi. Jo Anti-Mode 2.0:lla sai helposti hienosäädettyä kaiuttimiensa taajuusvastetta haluamallaan tavalla.

X4:n prototyyppejä on ollut messuilla esillä useaan otteeseen, mutta myyntiin tuotetta ei ole päästetty ennen kuin nyt. Laite on huonekorjain, äänenmuokkain, esivahvistin ja DA-muunnin. Ulostulokanavia on Anti-Mode 2.0:n kahden sijaan nyt neljä eli voit rakentaa X4:n ympärille ilman subwoofereita olevan 2.0-kaiutinjärjestelmän, yhdellä subwooferilla olevan 2.1-kaiutinjärjestelmän tai kahdella subwooferilla tehdyn 2.2-kaiutinjärjestelmän.

Viimeksi mainitussa jakotaajuus subwooferien ja pääkaiuttimien välillä voi olla hyvinkin korkealla (jolloin pääkaiuttimien särö pysyy paljon tyypillistä pienempänä) ja käyttäjä voi valita, toimivatko subwooferit stereona vai ovatko ne monona toistaen molemmat samaa signaalia. Monosubwooferilla taas saadaan valita, onko bassolaatikko pääkaiuttimien lähellä vai jossain aivan muualla. Tuo tieto kertoo X4:lle, miten subwoofer kannattaa sovittaa pääkaiuttimiin. Pääkaiuttimien lähellä olevalla subwooferilla jakotaajuutta voidaan nostaa ylemmäs ja pääkaiuttimien kuormitusta siten vähentää kun taas kauemmas sijoitetun subwooferin kanssa joudutaan varomaan enemmän subwooferin paikallistumista.

Etulevystä käsin käyttö sujuu yhdellä rullalla, jota voi myös painaa.
Etulevystä käsin käyttö sujuu yhdellä rullalla, jota voi myös painaa.

Yksinkertaisen käyttöliittymän kiemurat

DSPeaker Anti-Mode X4 on laitteena hyvin pelkistetty ja kaukosäädin seuraa samaa henkeä. X4:n ”nappulaviidakko” on harvinainen: yksi pyöritettävä nuppi, jota voi myös painaa.Tämä Apple-henkinen pelkistys saattaa ensin ihmetyttää, mutta toisaalta pienen totuttelun jälkeen valikoissa liikkuminen on järjestelyllä erittäin nopeaa ja helppoa.

Valikoissa liikkuminen on järjestelyllä erittäin nopeaa ja helppoa.

Kaukosäädin on tukeva kuin sorkkarauta. Todennäköisesti sen sisällä on myös hieman tilaa elektroniikalle ja paristoille, mutta kädessä kalikka tuntuu umpimetalliselta. Kaukosäätimessäkin nappuloiden määrä on pidetty rajallisena. Se tarkoittaa, että yhdellä nappulalla tehdään useampi asia eli jokaiseen ei voi kirjoittaa nappulan tekemää toimintoa. Toisin sanoen säätimen käyttö vaatii ihan alussa totuttelua. Ensituntumalla virhepainalluksia tulee, mutta päivän käytön jälkeen pulikka alkaa tuntua selkeältä. Normaalikuluttaja ei käytä tälläistä laitetta muutamaa päivää testissä vaan vuosia ja silloin kaukosäätimen toiminnot ovat erittäin loogiset. Pikavalinnat ovat juuri sitä, pikaisia ja päinvastoin kuin tyypillisen AV-vahvistimen kaukosäätimen kanssa, X4:n kaukon käyttö sujuu todennäköisesti katsomattakin hyvin intuitiivisesti.

Se, mikä valitettavasti ei minun näkökyvylleni selvennyt, on näyttö. Äänenvoimakkuus ja ohjelmalähde eli päivittäiskäytön asiat näkyvät kauaskin, mutta pienikokoisella ruudulla valikot pystyn lukemaan silmälasit päässä korkeintaan noin puolentoista metrin päästä, vaan en juuri kauempaa. Asetusten tekemistä varten suosittelen pehmeää mattoa tekemään nöyrästä polviasennosta miellyttävämmän, toimiston kivilattia kävi hyvin rasittavaksi.

Mittamikrofonin kaapelin kytkeminen etulevyn liittimeen aktivoi huonekorjaustoiminnon. Sama liitin on myös kuulokeliitin.
Mittamikrofonin kaapelin kytkeminen etulevyn liittimeen aktivoi huonekorjaustoiminnon. Sama liitin on myös kuulokeliitin.

Huonekorjauksen kytkentään on erittäin looginen toimenpide, tuikataan mittamikrofonin kaapeli X4:n etulevyn liittimeen. On valikoissa toki oma kohtansa tälle ja silloin ensimmäinen kehoite on ”kytke mikrofoni”. Korjauksen parametrit voidaan joko antaa laitteen kokonaan päätettäviksi tai sitten mennä päättämään esimerkiksi subwooferin haluttu jakotaajuus itse.

Anti-Mode X4:n mukana tulee laadukas mittamikrofoni.
Anti-Mode X4:n mukana tulee laadukas mittamikrofoni.

Anti-Mode-toiminto eli huonekorjaus

Helpoin tapa arvioida Anti-Mode X4:n tekemää huonekorjausta on kytkemällä se vuoron perään päälle ja pois. Tehdyn huonekorjauksen poisto tuntuu samalta kuin leffassa joku alkaisi yhtä riviä taaempana mölistä kovaan ääneen, huomio harhautuu teoksen sisällöstä häiriöääniin.

Kun on hetken kuunnellut korjattua ääntä ja tottunut siihen, vaihto korjaamattomaan tuntuu täysin älyttömältä. Kytkemällä huonekorjaus pois basso muuttuu todella epämääräiseksi kumisijaksi, josta on vaikea saada mitään selvää, rytmin seurattavuus menee ihan pipariksi ja kaupan päälle vielä stereokuvasta viedään paras tarkkuus kun omiaan mölyävä bassotoisto peittää keskialueen pienimpiä nyansseja alleen.

DSPeakerin esitellessä ensimmäisen huonekorjaimensa, subwooferille tehdyn 8033:n, huonekorjaus oli vielä hyvin uutta, outoa ja harvinaista. Nyt markkinoilla on sen seitsemänsataa erilaista korjainta, jotka tekevät mikä enemmän ja mikä vähemmän onnistunutta huoneakustiikan paikkausta. X4:n tekemä korjaus on ehdottomasti maailman kärkiluokkaa. Tämä tarkoittaa, että se osaa korjata huoneen aiheuttamia ongelmia erittäin tehokkaasti ja ilman sivuoireita.

Kun on hetken kuunnellut korjattua ääntä, vaihto korjaamattomaan tuntuu täysin älyttömältä.

Se, miten korkeille taajuuksille huonekorjaimen antaa tehdä muutoksia, on osittain makuasia. X4:n maksimi on niinkin hurja kuin 16 kHz, jota ei ehkä kannata käyttää ainakaan ilman, että kokeilee myös vaihtoehtoja. Huoneen analysoinnin jälkeen maksimi korjaustaajuutta voi säätää valikoista, minä jätin sen yleensä 250 hertsiin eli korjaus tehdään vain bassoille ja alakeskialueelle. Tällöin kulloinkin käytössä olevien kaiuttimien oma luonne säilyy ja vain pahat huoneongelmat poistetaan. Jos tila on akustisesti todella huono (esimerkiksi paljon tasaisia kovia pintoja kuten lasia ja kiveä), korjaus diskanttialueelle saakka voi olla kullanarvoinen asia.

Kuten kaikki edellisetkin DSPeakerin huonekorjaimet, Anti-Mode X4 pystyy parantamaan myös subwooferin näennäistä laatua huomattavasti. Yksinuottisesti kumiseva halpasubbari muuttuu oleellisesti paremmaksi hyvällä huonekorjauksella. Ei se loistavaksi muutu verrattuna siihen, että käytössä olisi alunperinkin laadukas bassoarkku, mutta huomattavan suuri parannus saadaan napakkuuteen, integroitumiseen ja sävytoistoon.

Anti-Mode X4 korjasi subwooferin ongelmat kiitettävän hyvin ja sai muutaman satasen subbarin kuulostamaan oleellisesti hintaistaan paremmalta.
Anti-Mode X4 korjasi subwooferin ongelmat kiitettävän hyvin ja sai muutaman satasen subbarin kuulostamaan oleellisesti hintaistaan paremmalta.

X4 siis osaa korjata huoneen aiheuttamat ongelmat pääkaiuttimista, subwooferista tai pääkaiuttimista ja subwooferista. Kun X4:n antaa itse valita jakotaajuuden subwooferin ja pääkaiuttimien välille, valinta saattaa olla numerona pelottavan korkealla taajuudella. Ihan asiallisten lattiakaiuttimien kanssa valittu jakotaajuus oli yhdellä kokeilulla noin 170 hertsiä. Subwoofer integroitui kyllä täydellisesti, kokonaisuus kuulosti vain järeältä stereokaiutinparilta. Osittain juuri siksi, että kun tuo korkea jakotaajuus onnistui hyvällä integraatiolla, bassoalueen särö väheni oleellisesti.

Anti-Mode X4 korjasi järeiden pääkaiuttimien bassokorostumat sujuvasti. Tuloksena oli luonnollisempi ja napakampi bassotoisto, josta sävyt erottuvat hyvin.
Anti-Mode X4 korjasi järeiden pääkaiuttimien bassokorostumat sujuvasti. Tuloksena oli luonnollisempi ja napakampi bassotoisto, josta sävyt erottuvat hyvin.

Löysät pois ja lisää habaa

Paljonko bassoa on tarpeeksi bassoa? Tuo on hyvin henkilökohtainen kysymys ja DSPeakerillakin asia on tiedossa. Huoneresonanssien takia yksittäiset soimaan jäävät taajuudet sotkevat bassotoistoa pehmentämällä iskun ja vääristämällä niin basson kuin alakeskialueenkin sävyt. Noiden soimaan jäävien korostumien poistamisessa on siis iso juju, mutta mitäs, jos sen jälkeen tulos kuulostaakin liian mietobassoiselta, liian ohuelta, siihen ylenpalttiseen jyminään tottuneelle?

Anti-Mode X4 antaa käyttäjän valita huonekorjauksen ylärajataajuuden ja tämän jälkeen vaimentunutta bassoaluetta voi kompensoida haluamansa verran.
Anti-Mode X4 antaa käyttäjän valita huonekorjauksen ylärajataajuuden ja tämän jälkeen vaimentunutta bassoaluetta voi kompensoida haluamansa verran.

Sitten otetaan käyttöön joko kompensaatio tai sävynsäätöjen bassohana. Kompensaatio-säädöllä voidaan tehdä yksinkertainen bassoalueen nosto, jolla tasoitetaan huonekuminoiden poiston tuottamaa basson kevennystä. Vastaavasti sävynsäätimissä on korostuksen tai vaimennuksen lisäksi käännepisteen säätö eli voit itse päättää, mistä taajuudesta alaspäin bassosäädin vaikuttaa. Tämän päälle ovat toki vielä parametrikorjaimet, joilla voi tehdä muokkausta bassoalueellekin.

On siis turha sanoa, että soundi jäisi liian ohueksi huonekorjauksen jälkeen kun korjauksen jälkeen bassoaluetta voi korostaa halutulla tavalla. Ensin otetaan löysät pois ja sen jälkeen voidaan vapaasti valita bassohauiksen halkaisija. Kompensaatiossa on varaa jopa kymmenen desibelin bassokorostukseen eli se varmasti riittää kaikille, jotka eivät ole tottuneet asumaan subwooferin sisällä. Bassosäädin ylettää +9 desibeliin ja parametrikorjain +12 desibeliin (ja toiseen suuntaan -36 desibeliin).

DA-muuntimen suotimen voi valita kahdesta vaihtoehdosta oman kuuntelumieltymyksensä mukaan.
DA-muuntimen suotimen voi valita kahdesta vaihtoehdosta oman kuuntelumieltymyksensä mukaan.

Erinomainen DA-muuntimena

Lyhyesti sanottuna X4:n DA-muuntimet kuulostavat erittäin hyvältä. X4:n sointi ylipäätään on nimittäin hyvin läpikuultava, erottelukykyinen ja kuitenkin rasittamaton. Stereokuva piirtyy tavalla, joka ei vain luettele kunkin instrumentin tarkkaa avaruuskoordinaattia koska niin kuuluu tehdä vaan avaa äänitteelle tallennetun tai luodun tilan niin, että se tukee teoksen sisältöä. X4:n tarkkuus siis on onnistuttu hienosäätämään niin, että se palvelee musiikkia eikä vain ääniteanalyysia.

Stereokuvan ilmavuuteen ja elävyyteen tosin vaikuttaa hyvin paljon se, miten korkealle annat X4:n tehdä huonekorjauksen. Käyttämällä 16 kHz maksimiasetusta tilavaikutelmasta kyllä puristetaan ilmaa pihalle, esitys jää tiukasti kaiuttimien väliin ja on toki tarkka, mutta ainakin minun makuuni myös hieman kuivakka (makuasioistahan ei sitten voi kuin kiistellä). Käytin kuunteluarvioissa lähinnä 250 hertsin asetusta, jolloin akustoinnilla vaikeasti hoidettavat – tai eivät varsinaisesti vaikeat, ainostaan epäkäytännöllisen paksuja vaimentimia tarvitsevat – basson ja alakeskialueen korostumat ja ylenpalttinen jälkisointi saavat kyytiä, mutta mitään sivuoireita ei esiinny. Tulos on ainoastaan selkeämpi, avoimempi, jänteävämpi ja luonnollisempi ääni.

DA-muunninpiirit ovat BurrBrowinin parhaita malleja. Paitsi…

DSPeakerin Toni Liitola kertoo, että X4:n valittiin BurrBrownin DA-muunnin 1792A koska se antaa parhaat mittaustulokset realistisissa olosuhteissa audiokäytössä. Samaa piiriähän käytetään myös 5 000 dollarin yksinkertaisissa DA-muuntimissa.

Paitsi, että asia ei ole aivan näin yksinkertainen. Kaikki muunninyksilöt mitataan ja lajitellaan. Ns. golden samplet eli 3 – 6 desibeliä speksin ylittävät yksilöt ovat ne, jotka valitaan X4:n pääkanavien muuntimiksi. Silver samplet eli vähän vähemmän speksin ylittävät yksilöt päätyvät kuulokevahvistimelle ja speksin täyttävät yksilöt pääsevät hoitamaan subwooferantojen muunnosta.

Ne 1792A-yksilöt, jotka eivät aivan täytä valmistajan speksiä, siirretään pois X4:n tuotantolinjalta. Kuulemma viimeisimmästä 200 kappaleen erästä näin tehtiin 53 yksilölle. Valmistaja sanoo keksivänsä kyllä noillekin käyttöä eli roskisdyykkaus Tampereella erään yrityksen takapihalla ei valitettavasti tuo sitä iloa, mikä äsken saattoi mieleen juolahtaa.

Anti-Mode 2.0 Dual Core tarjosi mahdollisuuden ottaa huonekorjattu signaali ulos digitaalisena ja käyttää ulkoista DA-muunninta, jos laitteen oman muuntimen laatu ei käyttäjälle riittänyt. X4:ssä on sama mahdollisuus, mutta kehtaan sanoa oikeastaan toivovani, että ei olisi. Valmistaja on kasvanut niin paljon, että heillä voisi olla tässä kohtaa hyvä paikka seisoa tuotteensa takana ja todeta, että ”Sitä ei tarvitse kuvitella parantavansa lisäpalikoilla”. X4:n omat DA-muuntimet ovat nimittäin todella hyvät. Mutta onpahan nyt sitten vaihtoehto, jos haluat käyttää X4:ää pelkkänä huonekorjaimena ja kytkeä oman 100 000 euron muuntimesi sitten perään.

Anti-Mode X4:n annot pääkaiuttimille ja subwoofereille.
Anti-Mode X4:n annot pääkaiuttimille ja subwoofereille.

Subwooferin sovitus

Anti-Mode X4 on niitä äärimmäisen harvoja laitteita, joka saa omalla automatiikallaan sobwooferin sovituksen hyvin kohdalleen. X4:n keinoäly ymmärtää tehdä oikeat mittaukset ja niiden perusteella säätää jakotaajuuksien lisäksi subwooferin vaiheen kohdalleen ja tulos on jäntevän napakasti iskevä bassotoisto, jossa subwoofer ei erotu erillisenä omaa tahtiaan humppaavana kaiuttimena. Lopputulos kuulostaa vain siltä, että käytössä olisi todella järeät kaiuttimet, joiden bassotoisto ulottuu pohjamutiin saakka vaivattomalla voimalla ja kontrollilla.

Mitattaviin asioihin kuuluu myös särö ja pääkaiuttimista mitatut lukemat kauhistuttaisivat suurimman osan hifiharrastajia. Etenkin pienillä pääkaiuttimilla bassoalueen särö voi olla järjettömän suuri ja silloin X4, jos sen antaa päättää itse, tekee saumattoman sovituksen totuttua korkeammalla jakotaajuudella ja pystyy näin minimoimaan ongelmia.

Etenkin pienillä pääkaiuttimilla bassoalueen särö voi olla järjettömän suuri…

Se, voiko subwooferin lisätä stereojärjestelmään, on asia, joka on jakanut highend-piireissä mielipiteitä pitkään. Osa pitää lisääntyneestä voiman tunteesta matalimmilla taajuuksilla ja toiset taas paheksuvat sitä, että subwoofer samalla sössii ylempi alueita. Selityksiä ja mystiikkaa on keksitty selitykseksi suuntaan ja toiseen.

Ehkä suurin syy subwooferin sovituksen vaikeuteen on se, että jos pääkaiuttimilta ei suodateta bassoja pois, on erillisen subwooferin saumaton ja yleispätevästi toimiva integroituminen jotakuinkin mahdotonta. Täydellinen sovitus saadaan vain silloin kun lopulliset jakosuodot, sekä pääkaiuttimien että subwooferin, sopivat toisiinsa. Tuo ei onnistu 99,9 % tapauksista, jossa subwoofer vain lisätään pääkaiuttimien rinnalle.

Kotiteatterivahvistimet sentään suodattavat pääkaiuttimilta matalat taajuudet pois, mutta niidenkin kanssa joutuu lähes aina käyttämään erillistä mittalaitteistoa, jotta vaihe eli viive saadaan jakotaajuusalueella kohdalleen ja vältetään basson vaimentuminen jakotaajuusalueella. Anti-Mode X4 tekee kiitettävän hyvää työtä ja lisäksi on kaiutinriippumaton eli toimii minkä vain valmistajan kaiuttimien kanssa. Lopputulos on erittäin hyvin integroituva subwoofer vaikka se olisi mitä merkkiä ja pääkaiuttimesi toista.

Jumalaisen kauniin kuuloinen kuulokevahvistin.

Superhyvä kuulokevahvistimenakin

Koska se kaikki, mitä X4 osaa tehdä kaiuttimien ja subwooferin (tai subwooferien) kanssa ei tietenkään riitä, on laite tiivistetysti sanottuna myös jumalaisen kauniin kuuloinen kuulokevahvistin. En usko, että AKG K 601:ni ovat koskaan aikaisemmin soineet näin kauniisti. X4 yhdistää nyanssien tarkkuuden ja soinnin ryhdikkyyden, todella puhtaaseen ja rasittamattomaan yleissointiin sekä sujuvaan ja svengiin yllyttävään kykyyn vetää rytmiä eteenpäin.

Tuo arvosana ”jumalaisen kaunis” annetaan siis ilman Headspace (HeaDSPace?) -prosessointia. Sitten se, pitääkö äänestä enemmän au naturel, luonnollisena, vai Headspacen kautta prosessoituna on sekä makuasia että tottumiskysymys.

Anti-Mode X4 Headspace-kuulokeprosessoinnin säädöt.
Anti-Mode X4 Headspace-kuulokeprosessoinnin säädöt.

Headspace tekee modernin version vasemman ja oikean kanavan ristiinkuulumisesta. Etenkin vanhat äänitteet, joissa yksi soitin on miksattu kokonaan toiseen kanavaan, saattavat väsyttää kuulokekuuntelussa paljon. Headspace on erikseen päälle kytkettävä ja tehosteen voimakkuudelta säädettävä ratkaisu, joka saattaa saada hyvät normaalikuulokevahvistimet vaikuttamaan hyvin karuilta. Oma kokemus on tässä a ja o. Joudut kokeilemaan, haluatko kuunnella kuulokkeilla tutulla tavalla vai kokeilla ristiinmiksattua ääntä.

Äänenlaatu kärkiryhmää

Tekisi mieli sanoa, että valmistaja on hieronut todella paljon äänenlaatua X4:a kehittäessään, mutta totuuden nimessä ovathan he hieroneet varmasti miljoonaa asiaa. Moni taustalla oleva viimeisen päälle mietitty ja moneen kertaan tutkittu ratkaisu tarkoittaa loppukäyttäjälle, että kaikki toimii selkeästi. Ja silloin niitä asioita ei huomaa.

Sen vain huomaa, että DSPeaker Anti-Mode X4 ei ole perushifiä vaan timantinkovaa highendiä. Se nimittäin onnistuu välittämään musiikin sisältöä niin, että kuuntelija jumittuu aloilleen ja tarttuu teokseen. X4:n läpi musiikki soi yhtäaikaa innostavasti ja miellyttävästi, kuin myös poikkeuksellisen tarkasti ja luonnollisesti. Toki Anti-Mode X4 tarvitsee arvoisensa oheiskaluston päästäkseen täyteen loistoon, mutta se ei ole pullonkaulana vaikka perässä olisi hyvinkin korkealaatuista kalustoa.

DSPeaker Anti-Mode X4 tuntuu sitä paremmalta, mitä enemmän sitä kuuntelee.

DSPeaker Anti-Mode X4 tuntuu sitä paremmalta, mitä enemmän sitä kuuntelee. Häkellys on toki alussa suuri kun basson määrä vähenee huoneen aiheuttaman mössön poistuessa oikean signaalin tieltä, mutta äkkiä siihen tottuu, että yhteen kerroshampurilaiseen ei kuulukaan puolta litraa ketsuppia. X4 ei ole halpa, ainakaan tyhjätaskuisen vinkkelistä, mutta pelkästään DA-muuntimena ja esivahvistimena se on vähintään hintansa arvoinen laite.

X4:n äänenlaatu ei tee heti alussa suurta wow-efektiä, se ei ole eikä painota erityisesti mitään tiettyä. Kuunnellessa on vain koko ajan sellainen tunne, että mikään ei häiritse, musiikin olemus välittyy genrestä ja äänitteen luonteesta riippumatta luonnollisena, helpon miellyttävänä ja välittömän elävänä.

Erinomainen ja yhä parantuva kokonaisuus

Anti-Mode X4 on koko maailman mittakaavassa ehdottomasti kärkiryhmässä huonekorjaimena (onko se itse asiassa maailman paras huonekorjain?), pystyy nappia painamalla tekemään subwooferin sovituksen paremmin kuin moni ammattilainen erillisellä mittauskalustolla ja mahdollistaa monenlaisten äänentoistojärjestelmien rakentamisen ympärilleen. Meille suomalaisille ihan pieni asia ei ole sekään, että kyseessä on kotimainen tuote.

Monessako maailmanluokan highend-laitteessa on suomenkieliset valikot?
Monessako maailmanluokan highend-laitteessa on suomenkieliset valikot?

Samoin kuin esimerkiksi Tesla, DSPeaker toi Anti-Mode X4:n markkinoille hyvin toimivana, mutta se ei kuitenkaan ole lopullinen tuote koska ohjelmistoa päivitetään jatkuvasti. X4:lle luvataan tulevaisuudessa mm. kotiteatterikäyttäjien kaipaamia ominaisuuksia, isolle kuuntelualueelle huonekorjauksen tekevä useammasta pisteestä tehtävä mittaus, lämpötila-anturin hyödyntäminen (X4:n tekemä huonekorjaus on niin tarkka, että isot lämpötilavaihtelut kuuntelussa vaikuttavat tarvittavaan korjaukseen) ja Bluetooth-ohjaus Android- ja iOS-laitteilla.

Anti-Mode X4:n kattavan asialliset liitännät.
Anti-Mode X4:n kattavan asialliset liitännät.

Bluetooth on tosiaan vain ohjausta varten. Syy siihen on se, että BT:ssä rauta kehittyy koko ajan ja DSPeaker ei halunnut, että käyttäjä olisi sidottu jonkun tietyn vuoden laiteratkaisuun, joka ei välttämättä tarjoaisi parasta mahdollista Bluetooth-äänenlaatua tulevaisuudessa. Ratkaisukin tähän tilanteeseen on helppo: osta muutaman kympin Bluetooth-vastaanotin, jonka kytket X4:n digitaalituloon ja jos markkinoille tulee oleellinen parannus, päivitä Bluetooth-vastaanottimesi.

Väitin Anti-Mode 2.0:n testissä, että se olisi todennäköisesti vuoden 2012 tärkein hifilaite. Erehdyin sen verran, että ajattelin vain yhtä vuotta. Anti-Mode-tuotteet 2.0 Dual Core ja subwooferin huonekorjain 8033 olivat esimerkiksi Stereophilen suositeltujen tuotteiden listalla vuodet 2012 – 2016, viisi vuotta putkeen. Tuoreen Anti-Mode X4:n suosio tuskin tulee jäämään vain vuoteen 2019, mutta siitä se joka tapauksessa alkaa.

Pelkistetty kaukosäädin on muutaman päivän totuttelun jälkeen intuitiivinen ja rakenteensa puolesta se toimii myös pienenä sorkkarautana tai rautakankena.
Pelkistetty kaukosäädin on muutaman päivän totuttelun jälkeen intuitiivinen ja rakenteensa puolesta se toimii myös pienenä sorkkarautana tai rautakankena.

Minä menen nyt ostamassa lähikaupasta sukkahousut ja käyn sen jälkeen ryöstämässä pankista X4:n hinnan verran käteistä. Suosittelen DSPeaker Anti-Mode X4:a vilpittömästi jokaiselle, joka arvostaa hyvää äänenlaatua.

Lyhyesti: Äänenlaadultaan ehdottoman loistava laite, joka toimii esivahvistimena, huonekorjaimena, DA-muuntimena, subwoofer-sovittimena ja äänensävyn muokkaimena.
Hinta: 4 250 euroa
Valmistaja: DSPeaker

DSPeaker Anti-Mode X4 -kauppiaasi:





Kirjoittaja

Kommentointi suljettu.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap