fbpx
Artikkelit

Messuraportti – Habitare 2013 18.-22.9.2013

Kalusteita, valoja, normaalielämän ympärillä pyöriviä asioita. Sitähän Habitare on. Onneksi musiikki ja elokuvatkin liittyvät normaalielämään ja niidenkin tuotteita löytää Habitaresta. ”Hifikujalla” ei akustointia ollut hirveästi esillä (kunniamaininta Genelecille erittäin vaikeissa olosuhteissa hienosti toteutetusta akustoinnista ja kuuntelutilasta), mutta muuten näin akustoratkaisuja varsin runsaasti. Sielläkin, missä akustointi ei ollut se alkuperäinen kantava ajatus.

Aloituskuvassa B&W:n ajatus siitä, miten musiikinkuuntelu on kääntynyt päälaelleen. Ohjelmalähde on taskussa, elektroniikkaa ja kaiuttimia ei näy, mutta musiikki soi edelleen. Käytetty kaiutin on CI-sarjan CWM7.4. 750 euron hintainen ja uppokaiutin, johon on hauska lisätarvike: lisäkotelo. Varsinaiseen seinäkoteloon liittyvä lisälaatikko nostaa tilavuuden noin puolitoistakertaiseksi. Voit siis valita, alkuperäisellä mahdollisimman napakka ja iskevä toisto tai sitten isommalla tilavuudella alemmas ulottuva basso. Oman makusi mukaan.

Tästä eteenpäin 23 kuvaa käsittävä kavalkaadi siitä, mitä yhdessä päivässä ehti Habitaresta poimia designistä pitävän hifiharrastajan silmin.

Karvialta, Seinäjoen ja Porin puolivälistä kotoisin oleva Konto tulee ryminällä. Habitaressa näkyi sekä Konton omia perustuotteita että heidän pintaturpeesta puristettuun akustolevyynsä pohjautuvia jatkokehitelmiä. Värejä, muotoja, kuvia. Turvelevy on monessa suhteessa mukava. Se kestää kosteutta, se on allergisoimaton, eikä kutita käsiteltäessä. Siksi siitä voi tehdä tuolinkin. Kuvassa oikealla olevan tuolin istuinosa on puristettu kahdesta 20-millisestä akustolevystä. Lämmin istua ja kestää kuulemma vaikka pomppia. Papurinon jälkeä oleva muotokin istuu väännettyyn vaneriin tottuneeseen silmään. Kaiutinrakentajia saattaisi kiinnostaa Konto-lämpöeriste koteloiden vaimennusaineeksi.

Rantakoski Designs (vasemmalla) tarjoaa taidetta akustolevyihin. Rockimpaa ja herkempää, oman tarpeesi mukaan. AO-allover (oikealla) keskittyy enemmän muotoon ja väriin. Molemmat käyttävät Konto-levyjä pohjana. Ennemminhän niitä pyörittelee käsissään kuin lasivillaa.

Innofusorilla on useita eri tuotteita, jotka toimivat osittain vaimentavina ja osittain ääntä hajottavina pintoina. Vuosi sitten Habitaressa esitelty modulaarinen ”Hiljaiset puut” oli hitti. Rauhallista teosta saa vaikka koko seinän peittävänä. Nytkin tarjolla oli isoja pintoja, jotka oikeasti vaikuttavat akustiikkaan (se kaksi 60×60 levyä etuseinälle ei oikeasti juuri auta, valitan). Kuvassa vasemmalla näkyvä Stream on 220 cm pitkä ja oikealla oleva rei’itettyä vaneria oleva Akusti on normaalin huoneen korkuinen – ja niin leveä kuin haluat.

B&W Nautilus, vasemmalla, on yksi kaiutinmaailman tänä vuonna 20v täyttäviä iättömyyksiä. Kamerat räpsivät jo ensimmäisen ammattilaispäivän aamuna Nautiluksen ympärillä niin, että oli vaikea sulloutua mukaan ottamaan omaan tarpeeseen kuva. Ja suurin osa kuvaajista oli naisia. Oikealla B&W:n tuoreempi aluevaltaus, kuulokkeet. C5-nappia emme ole tutkineet, mutta B&W P5 -kuulokkeet osoittautuivat hyvä-äänisiksi luksustuotteiksi, jotka perustelevat hintalappunsa ongelmitta.

Etualalla upouusi B&W CM10, perinteitä kunnioittava klassinen lattiakaiutin viimeisimmällä tekniikalla. Taustalla Sonoksen Playbar -soundbar television alla ja jo aikaisemmin esitelty, mutta edelleen vinhan muotoinen Sonoksen subwoofer Sub. Yhdessä niillä saa erinomaisen piristyksen television ääneen ja hyvin potkua normaalielon taustalla soivaan musiikkiin. Ilman mitään muita laitteita.

Kolmas B&W:n oleellinen juju olivat AM-1 -kaiuttimet. Ne ovat säänkestävät ja käyttölämpötilallakaan ei ole niin väliä. Takaseinä on passiivisäteilijä, joka tuo lisää tuhtiutta bassoille ja AM-1 onkin suunniteltu soimaan tasapainoisesti vapaassa tilassa. Se ei siis piipitä ja pihise päädyttyään terassin tolppaan vaan soi mehevän täyteläisesti. Vastaavasti pienessä sisätilassa soundi saattaa käydä ”hieman bassovoittoiseksi”.

Philipsin ultraviileä lattialta asti lasia oleva televisio ehti tulla tutuksi jo kesän Asuntomessuilla. Nyt se oli valitettavasti hieman piilossa Gigantin osastolla, mutta muutaman ohikulkijan reaktio oli taas aivan sama: ”Katso, tosi makea telkkari!”. Se myös istuu yhtä hyvin gallerianvalkoiseen avaraan akvaarioon kuin Tipico:n oikealla näkyvään italialaista teräksistä Mabele-hyllyä täynnä olevaan seinään. Mabele iski silmään erinomaisena diffuusorielementtinä ja lisäapuna huomion kiinnittämiseen oli hyvä äänentoisto (Geneva L) ja hyvä konemusiikki. Pisteet Tipico:lle.

Habitaren kruunaamaton kuningas, Bang & Olufsen. Etualalla sairaan hyvän kuuloinen Beoplay A9, taaempana myös tänä vuonna 10v täyttävä Beolab 5. Kaiutin, joka on iästään huolimatta edelleen puhdasta hi-techiä ja edelläkävijä. Aktiivikaiutin neljällä D-luokan ICEpower-vahvistimella (yhteensä 2 500 wattia per kaiutin) ja automaattisella huonekorjauksella. Onneksi eivät päivittäneet tätä Bluetoothilla.

Bang & Olufsen Beolab 14 on jäänyt hieman paitsioon. Luulen, että sen teelautasen kokoinen pääkaiutin ei vain ole riittävän kookas ollakseen uskottava. Jos järjestelmää kuuntelisi kankaalla peitettynä, kukaan ei arvaisi, että kyse on pienellä satelliitilla tehdystä 2.1-setistä. Ehkä nämä pitää ottaa tarkempaan tutkimukseen, ansaitsevat sen kyllä. 2.1-järjestelmä on laajennettavissa lisäsatelliitteja ostamalla 4.1- tai 5.1-järjestelmäksi.

2 400 euron tuotteesta on muuten varsin raju tarjouskampanja menossa. Ostamalla Bang & Olufsen Beovision 11 -television 46- tai 55-tuumaisen mallin saat Beolab 14 -2.1-äänentoiston kaupan päälle.

Brainwood:n Topakustik- ja 4akustik-paneelit ovat rei’itettyä ja uritettua MDF-levyä, jonka julkisivupuolelle on hurja määrä pintavaihtoehtoja. Värisävyjä ja puukuoseja riittää. Takapinnalla on musta huopa ja levy toimii pelkän ilmatilankin kanssa akustolevynä. Täyttämällä ilmatila vaimennusaineella saadaan normaaliin tapaan tehostettua vaimennusta. Uritettujen akustolevyjen lisäksi valikoimissa on paljon puhtaasti sisustustarkoituksiin tehtyjä pintoja.

Kaksi hyvin erilaista näkemystä sisustukseen sopivasta kaiuttimesta. Vasemmalla DLS Flatbox, joka on litteä ja helposti seinälle ripustettava kaiutin. Flatboxin lähestyminen on pelkistetty ja eleetön, niillä voidaan tehdä kaksikanavainen setti, 2.1-järjestelmä (mallistoon toki kuuluu myös seinäsubbari) tai vaikka täysverinen monikanavajärjestelmä. Oikealla sitten pirteä Scandyna PodSpeakers -mallisto. Pisaraa, värikästä lumiukkoa (valkoisiakin lumiukkoja on) ja pillerisubbari. Jos se valkoinen laatikko ei ole sinun juttusi. Uusina mallistossa ovat Bluetooth-versiot MicroPodista ja SmallPodista. Älypuhelimesta tai tabletista vain musiikki virtaamaan ja yksi aktiivikaiutinpari riittää loppulaitteistoksi.

Ecophonilla on alustava kokemus akustiikasta. Siinä, missä Philipsillä valaistuksesta. Yhteistyön tuloksena onkin hyvin viimeistelty ratkaisu, jossa LED-paneelit uppoavat saumattomasti akustolevyjen lomaan. Kun kirkkaudeltaan portaattomasti säädettävät valot sammuttaa kokonaan, on mahdotonta sanoa, mikä paneeleista oli valaisin ja mikä akustolevy.

Genelecin G One, Two, Three ja Four -aktiivikaiuttimet ovat jo ehtineet monelle tutuiksi. Niiden yläpuolella seinässä oleva AIW26 sen sijaan ei. Osasyynä on kauhistus sen hinnasta, toisaalta suomalaisten kummallinen vieraus uppokaiuttimille. Seinätuen avulla AIW26 on kuitenkin huomaamaton tykki, joka potkaisee eloa vähän isompaankin teatteritilaan. Oikealla seinällä ArteMano acoustics -moduulit, joissa runkorakenne on akustolevy ja pinnoitus lampaanvilla. Messuyksilöiden muoto ja väritys olivat ihan pystymetsästä repäistyt, kirjaimellisesti. Jos mielesi halajaa synkempää, psykedeelisempää tai muuta niin toiveesi toteutetaan. ”Kunhan ei pyydetä 60×60 neliötä valkoisena”, sanoo La GammaSyntesiksen puuhamies Paavo Orlandini suu hymyssä.

Konto-akustolevyt täyttivät Genelecin tilan katon, mutta myös takanurkat. Äänellään kenet hyvänsä yllättävän Genelec AIW25 -seinäkaiuttimen alla on aivan tuore Konto bassoansa. Pisaramuoto puristaa nurkassa möyrivistä seisovista aalloista mahdollisimman tehokkaasti mehut ja rakenne kestää kuulemma hyvin myös kukkaruukun painon. Vasemmalla highendin helmi, Meridian Sooloos -musiikkipalvelin, joka täyttää hyvinkin vaativan harrastajan tarpeet.

UPM Grada ei ole perinteinen vaneri vaan lämpömuotoiltava puulevy. UPM tekee siis muutakin hi-tech-materiaalia kuin Aurelia Aniarassa ja Genelec M030:ssa ja M040:ssa käytettyä ForMi-biokomposiittia. Mikkelin Ammattikorkeakoulun Nollasarjan kavereilla osaaminen on tiukalla tasolla. He osaavat irrotella kuten DIY-messujen neljästä Nitrosäiliö-versiosta hyvin näkee. Taitoa löytyy myös siihen, että pieni suomalainen kaiutin saa asun, joka on yhtä aikaa tuore ja mielenkiintoinen ja kuitenkin muotoilumme perinteitä vahvasti kunnioittava.

OR-A1 Aalto on yhteistyössä OR:n kanssa tehty kompaktikaiutin, joka messuhälinästä huolimatta vaikutti hyvin lupaavalta. Ja oli kaunis. Kuvan valkoinen etulevy on magneettikiinnitteinen, musta vaihtui paikalleen kädenkäänteessä ja kevyen näköinen kaiutin sai Darth Vader -hengen. Itse kuoren sävyjä on toki myös useita.

Hyödyntämällä UPM Gradasta tehtyjä taivutettujä hyllyjä (Yes, Lundiakin saa vähän piristystä) saadaan tavalliselle tumpelolle täysin huomaamaton diffuusori keskelle seinää. Kunhan hyllyä on riittävällä alueella ja tavaraa sisällä niin tilan akustiikka paranee. Vasemmalla oleva Heta Tolarin Level -seinähylly ja Lundiaa piristävät rakenteet ovat funktionaalisia, akustisesti funktionaalisia ja hauskoja.

Mareksoundin osastolla kotiteatteri on niin vuotta 2012. Autohifi on nyt aikuisten miesten juttu. Tämä ei ole edes pelkkää vinoilua. Automerkit markkinoivat ahkerasti highend-merkkien äänentoistoa ja arvostetut audiomerkit muistuttavat, että heidän laitteistojaan on hienoissa autoissa. Jos Jaguar F-Type tai Meridianin äänentoisto herättävät mitään tunteita niin yhdistettynä tunteet nousevat varmasti entistä vahvemmiksi.

Genevan koko mallisto saa nyt langattoman Bluetooth-yhteyden. Sinihampaan 4.0-versio on niin hyvä, että se alkaa riittää puristillekin. Loewen television alla oleva XXL-malli oli vielä dummy, pelkkä ulkonäkövisio aiheesta. Punainen iso XL sen sijaan paukutteli uskottavasti ja sujuvasti. Samoin kuin muu mallisto. Geneva S:n Wireless-versio on käsittääkseni jo ihan ostettavissakin hyvinvarustetusta lähikaupastasi.

Isoista Genevoista on vielä jotenkuten mahdollista uskoa, että ne oikeasti täyttävät tilan äänella ja suurimmat mallit myös vavauttavat tarvittaessa seiniä. Mutta kun pieni Geneva XS tulvi metsänääniä puuceen nurkassa (en voi tässä yhteydessä sanoa ”luonnonääniä”, ymmärtäisitte tahallanne väärin) niin olo oli hyvin hyvin hämmentynyt. Tai kuten Jarno Laine osuvasti sanoi: Hotellihuoneen yöpöydällä avattuna XS nostaa huoneen tähtiluokitusta helposti yhdellä.. En tiedä tarkkaan, millä perusteilla ulkohuussien tähtiluokitus annetaan, mutta kyllä sekin Genevalla nousee.

Punkt AC01 -herätyskellolla ei ehkä ole tekemistä hifin kanssa, mutta se on hieno. ES01 -jatkojohto virtakytkimellä sen sijaan saattaa helpottaa huomattavastikin hifistin elämää. ES01 on siisti, simppeli ja toimiva. Varmasti se marketin valkoinen muoviruikula on halvempi. Päätät itse, haluatko halvan vai hienon.

Tänä vuonna vasemmalla näkyvät Amphion Ionit olivat saaneet pintaansa Annamaija Halosen värikkään vision, viime vuoden vaahtoavan ja irvistelevän Kristian von Hornslethin teosten sijaan. Ja saa niitä toki perusväreilläkin, jolloin istuvat ehkä helpommin upouusien ja sitäkin klassisempien Yamaha A-S3000 ja CD-S3000 -lippulaivastereoiden seuraan.

Sound Of Science Oü on pääosin Eestissä ja Ruotsissa toimiva sisustuksellisia akustointimateriaaleja tarjoava yritys. Pakko sanoa, mutta tällä alalla suomalaiset ovat kyllä edellä. Printatut ja kuvilla päällystetyt perusakustolevyt olivat aallonharjalla ja ”the juttu” pari-kolme vuotta sitten. Ei sillä, eivät ne huonoksi toki ole menneet sinä aikana.

Uploud Audio UA1 -kaiuttimien häviävyys sisustukseen menee vähän hankalan pitkälle. Vepsäläisen osastollakin niitä piti olla, mutta en löytänyt ollenkaan. Eivätkä ne varsinaisesti erotu tässäkään vasemmalla lattianrajassa nököttäessään Speakerwear yllään. UA1:n pointti on tietysti ollakin sisustukseen uppoava, mutta messuilla pieni oman lipun tuuletus olisi ehkä aiheellista. Itse kaiutin kun on kuitenkin erittäin hyvän kuuloinen ja sen soisi yleistyvän kodeissa. Oikealla oleva tee se itse -miehen Gorenje-merkkinen subwooferkotelo sen sijaan ei häviä silmistä ihan helpolla.

Pliisua tai värikästä ympäristöä, Uploud Audio UA1 istuu joukkoon huomaamattomasti.

Niin, B&W Nautilus täyttää 20v ja B&O Beolab 5 10v. Se kolmas kymmenvuotissynttäreitään tänä vuonna viettävä huipputuote, mikä se sitten on? Gradient Revolution.

Linkit:
Amphion
AO-allover
Bang & Olufsen
Brainwood
B&W
DLS
Ecophon
Genelec
Geneva
Innofusor
Konto
La GammaSyntesis
MAMK
MAMK Nollasarja
Meridian
OR
Papurino
Philips
Philips-valaistus
Podspeakers
Punkt
Rantakoski Designs
Sounds Of Science oü
Tipico
Uploud Audio
UPM Grada
Yamaha

Kirjoittaja

Kommentointi suljettu.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap